Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Mate van zelfcontrole beïnvloedt risico om slachtoffer te worden van cybercrime

Wetenschappers van de Amerikaanse Michigan State University hebben onderzocht welke persoonlijkheidskenmerken invloed hebben op het risico om slachtoffer te worden van cybercrime. Personen met lage mate van zelfcontrole bleken meer risico te lopen.

3 januari 2019

Voor het onderzoek werd een survey gehouden onder 6000 deelnemers. Daarin werd ten eerste hun mate van zelfcontrole werd onderzocht. Lage zelfcontrole werd daarbij geassocieerd met het hebben van een korte termijnvisie, nalatig zijn en niet kunnen omgaan met uitstel van behoeftebevrediging. Verder werd het gedrag dat hun computers vertoonden onderzocht om te bepalen of de deelnemers mogelijk slachtoffer waren van cybercrime. Ook werden deelnemers gevraagd naar hoe ze zouden reageren in verschillende online situaties.

Uit eerder criminologisch onderzoek bleek al het verband tussen lage zelfcontrole en het begaan van overtredingen, maar uit het huidige onderzoek blijkt ook dat mensen met lage zelfcontrole eerder slachtoffer worden van overtredingen. Zij gebruiken het internet om te voorzien in hun behoeften, zijn daarbij impulsief en houden weinig rekening met de mogelijkheid om getroffen te worden door cybercrime. Hackers en cybercriminelen spelen daarop in, door juist de sites en methodes aan te vallen waar personen met lage zelfcontrole gebruik van maken.

De gevonden resultaten kunnen volgens onderzoekers een rol spelen in het voorkomen van cybercrime. Bij het ontwerpen van beleid en interventies tegen cybercrime wordt namelijk veelal gericht op de technische aspecten ervan, terwijl juist de psychologische aspecten daarbij ook relevant zijn.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier Informatiebeveiliging

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.