Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens

Weet u wanneer u gegevens moet of mag verstrekken, of juist helemaal niet? De KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens beschrijft de regels voor het verzamelen, opslaan, uitwisselen of gebruiken van medische gegevens. Deze richtlijn is nu aangepast aan de nieuwe Wet zorg en dwang (Wzd), de Wet verplichte ggz (Wvggz) en recente wijzigingen in de Wgbo.

KNMG 18 februari 2020

Nieuw is dat artsen op grond van de Wvggz soms gegevens moeten verstrekken en in bepaalde situaties mogen verstrekken. Ook moeten behandelende (huis)artsen in bepaalde gevallen overleggen met een geneesheer-directeur en mogen zij met toestemming van de patiënt dan ook gegevens verstrekken. Op grond van de Wzd moet de onafhankelijk arts die voor onvrijwillige opname een medische verklaring afgeeft, van tevoren overleggen met de zorgaanbieder die de cliënt zorg verleent of, als die ontbreekt, met de huisarts van de patiënt. Deze en andere nieuwe regels als gevolg van de Wvggz en Wzd zijn opgenomen in de herziene KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens.

Nieuw inzagerecht nabestaanden

Ook nieuwe regels voor uitwisseling van medische gegevens en de rechten van de patiënt om zijn eigen medische gegevens in te zien en te vernietigen, worden uitgebreid behandeld in de herziene richtlijn. Sinds de wijziging van de Wgbo per 1 januari 2020 zijn de regels voor het verstrekken van gegevens van overleden patiënten gewijzigd. Aan nabestaanden mag nu inzage in of een afschrift van gegevens uit het dossier van een overleden patiënt worden verstrekt 1) als de patiënt bij leven hiervoor toestemming heeft gegeven; (2) als op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) een mededeling van een incident is ontvangen; (3) op grond van een zwaarwegend belang van ‘een ieder’; (4) als het gaat om de ouders of voogd van een overleden kind jonger dan 16 jaar.

KNMG-richtlijn Online arts-patiënt contact vervalt

Ten slotte vervalt de KNMG-richtlijn Online arts-patiënt contact als aparte uitgave. De handvatten voor het omgaan met medische gegevens bij online contact tussen artsen, patiënten en collega’s zijn voortaan onderdeel van de KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens. Het addendum dat bij deze richtlijn hoorde, is nu beschikbaar als opzichzelfstaande handreiking: de KNMG-handreiking Artsen en social media.

Bekijk de herziene KNMG-richtlijn Omgaan met medische gegevens

Bekijk de KNMG-handreiking Artsen en social media

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.