Klacht tegen Google om gebruik locatiegegevens Android-gebruikers

27-11-2018

Vermeij, Jesse

De Consumentenbond heeft deze week een klacht tegen Google ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Aanleiding hiervoor was het gebruik door het bedrijf van locatiegegevens van Android-gebruikers. De klacht is onderdeel van een gezamenlijk actie van de Europese consumentenorganisaties tegen Google. Zo zijn tevens de consumentenorganisaties uit Noorwegen, Zwitserland en Tsjechië betrokken.

De klacht ziet voornamelijk op de manier waarop Google zijn gebruikers van de smartphone aanstuurt om locatiegegevens te delen. Uit onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie bleek dat bij 54% van de Android-gebruikers, uit het onderzoek, de functie ‘web&app activiteit’ aanstond zonder dat de gebruikers daar weet van hadden. Deze functie, die Google toegang verschaft tot de locatiegegevens, is immers standaard ingeschakeld bij nieuwe gebruikers. Bovendien wordt door Google cruciale informatie achtergehouden en zijn er meer ‘sturende’ knoppen, aldus de Consumentenbond. De bond meent dat deze handelswijze in strijd is met de privacywetgeving. De gebruikers geven namelijk geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het gebruik van hun locatiegegevens. Voor toestemming als grondslag voor de verwerking onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming is dit wel vereist.

Google zelf heeft in een reactie laten weten dat de functie ‘locatiegeschiedenis’ standaard is uitgeschakeld en dat gebruikers bovendien de gedeelde locatiegegevens te allen tijde kunnen verwijderen, bewerken of de functie kunnen pauzeren. Google zegt verder constant te werken aan de verbetering van zijn privacy-instellingen. Het onderzoek zal derhalve goed worden bestudeerd, aldus Google.

Naast de klacht bij de toezichthouder, heeft de Consumentenbond al bij Google aangedrongen om de instellingen aan te passen. Daarnaast is de bond een petitie gestart tegen het ‘stiekem’ opslaan van locatiegegevens. Deze petitie is te vinden op de website van de Consumentenbond.

Meer artikelen van SOLV Advocaten

Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Van onze partners

De AVG en de basisregistraties van de publieke sector: eenmalige verstrekking, meervoudig gebruik

→ Lees meer

Verhouding Wwft en AVG: de grenzen van het cliëntenonderzoek

→ Lees meer

Privacy-aspecten in fusies en overnames in vogelvlucht

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer