Kamerbrief over ransomware-aanval op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

26-02-2021

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap informeert de Tweede Kamer over de ransomware-aanval op de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Met deze brief informeer ik uw Kamer dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) slachtoffer is geworden van een ransomware-aanval.

Op 14 februari jl. heeft NWO hierover gecommuniceerd op haar website. Door deze aanval zijn de applicaties op het netwerk van NWO momenteel niet toegankelijk. Tevens is het gehele primaire proces, dat wordt gebruikt om subsidieaanvragen af te handelen, voor onbepaalde tijd opgeschort. Aanvraagrondes met een deadline in de nabije toekomst worden opgeschoven en de beoordelingen van calls waarvan de deadline al gepasseerd is kunnen op dit moment niet doorgaan.

Ik informeer u dat NWO niet is ingegaan op de eis van de criminelen om losgeld te betalen voor het vrijgeven van bestanden. De Nederlandse overheid, waar NWO als Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) onderdeel van is, betaalt geen losgeld aan criminelen. NWO is, samen met het bedrijf Northwave en SURFcert, bezig met het onderzoek naar de impact van de hack en met het herstellen van de bestanden en systemen.

Lopende het onderzoek kan noch NWO, noch het kabinet, verdere mededelingen doen over deze kwestie. Mijn ministerie heeft nauw, dagelijks contact met NWO. Daarnaast zijn de NCTV, de Autoriteit Persoonsgegevens en de politie geïnformeerd. Ik zal uw Kamer op een later moment nader informeren.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Ingrid van Engelshoven


bron: Rijksoverheid

Van onze partners

Mindset van een hacker

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer