Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Installeren van 5G-apparatuur van Huwei vanaf volgend jaar verboden in VK

Britse internetserviceproviders (ISP’s) en andere bedrijven die een 5G-netwerk aanleggen, mogen daarvoor vanaf september 2021 niet langer netwerkapparatuur van Huawei gebruiken. Vanaf april mogen providers niet langer dienstverlening aan 5G-netwerken uitbesteden aan het Chinese technologiebedrijf. En vanaf 2027 moet alle apparatuur van Huawei vervangen zijn. Dat heeft de Britse regering zondagavond besloten, zo schrijft persbureau Bloomberg.

VPN Gids 30 november 2020

Verenigd Koninkrijk weert 5G-netwerkapparatuur van Huawei

Afgelopen zomer besloot de Britse premier Boris Johnson om Huawei niet langer te betrekken bij de aanleg van een landelijk dekkend 5G-netwerk. Het bedrijf heeft naar verluidt nauwe banden met de Chinese Communistische Partij en het leger en zou zich schuldig maken aan economische en politieke spionage.

Door deze relatie en vermeende afluisterpraktijken komen de nationale veiligheid en de privacy van Britse burgers in gevaar. En dat wil de regering koste wat kost zien te voorkomen. “Om ons netwerk zo veilig mogelijk te houden, moeten telecombedrijven stoppen met het gebruiken van Huawei-apparatuur tijdens de bouw van het nieuwe 5G-netwerk”, zo lichtte minister Oliver Dowden van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport in juli het besluit toe in het Lagerhuis.

Een woordvoerder van Huawei reageerde teleurgesteld op het besluit van de Britse overheid. Hij noemde de beslissing “slecht nieuws voor iedereen in het Verenigd Koninkrijk met een mobiele telefoon”. “Helaas is onze toekomst in het Verenigd Koninkrijk gepolitiseerd. Dit gaat over Amerikaans handelsbeleid en niet over veiligheid”, aldus de woordvoerder. Met zijn uitspraak verwees hij naar het gerucht dat president Trump de Britse premier onder druk zou hebben gezet om afstand te nemen van Huawei.

Zo neemt de Britse regering afscheid van Huawei

De regering van Johnson neemt nu de eerste concrete stappen om Huawei uit het Britse 5G-netwerk te weren. Vanaf april volgend jaar mogen providers niet langer onderhoudscontracten aan het netwerk uitbesteden aan Huawei, uitzonderingen daargelaten. En vanaf september komt er een verbod op het gebruik van netwerkapparatuur van Huawei door ISP’s en andere bedrijven.

Met deze stappen wil de overheid geleidelijk alle apparatuur van Huawei weren uit het Britse communicatienetwerk. Tegen 2027 moet de netwerkapparatuur vervangen zijn door die van Westerse bedrijven, waaronder Nokia en Ericsson. Om dat te realiseren heeft Johnson een bedrag van 250 miljoen pond gereserveerd, omgerekend zo’n 280 miljoen euro.

Veiligheidswet Hongkong vergroot spanningen met China

Huawei heeft niet gereageerd op de maatregelen van het Verenigd Koninkrijk. Wat als een paal boven water staat, is dat het besluit niet in goede aarde zal vallen bij de Chinese regering. De verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en China zijn al geruime tijd gespannen. Dat heeft vanzelfsprekend te maken de beschuldigingen van spionage en het besluit om niet langer zaken te doen met Huawei.

Er is nog een duidelijke oorzaak waarom het Verenigd Koninkrijk en China op dit moment niet op goede voet staan met elkaar. Dat heeft alles te maken met de veiligheidswet die China afgelopen juni invoerde in Hongkong. Daarin staat dat China het recht heeft om Hongkongse verdachten van terrorisme, dissidenten en samenzweerders tegen de Chinese overheid op te pakken en berechten. Tegenstanders vrezen dat China hiermee de oppositie monddood wil maken en zijn zeggenschap in het land wil verstevigen.

Premier Johnson was niet te spreken over de veiligheidswet en zei dat deze de “vrijheden en autonomie van Hongkong” aantast. Inwoners van Hongkong die daar voor 1997 zijn geboren en getogen, mogen een Brits paspoort aanvragen. Hiermee verkrijgen ze het Britse burgerschap en kunnen ze naar het Verenigd Koninkrijk verhuizen. China was not amused hierdoor en zei dat het land zich met interne aangelegenheden moest bemoeien.

Meer landen waakzaam voor 5G-netwerkapparatuur Huawei

De Britse regering vreest niet dat het bij woorden blijft. Volgens anonieme bronnen is het Verenigd Koninkrijk zeer alert voor cyberaanvallen vanuit China en houdt ze rekening met een ‘Cyber 9/11’. Of het daadwerkelijk tot extra cyberaanvallen komt laat zich moeilijk voorspellen, maar de regering moet daar volgens het voltallige parlement wel op voorbereid zijn. “Onze nationale infrastructuur moet dergelijke aanvallen kunnen afslaan”, zo zei Conor McGinn, minister van Veiligheid in het schaduwkabinet, deze zomer.

Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land dat zich grote zorgen maakt over mogelijke spionagepraktijken door Huawei. De VS en India hebben ook al maatregelen genomen om Huawei uit hun 5G-netwerk te weren. Ook hier in Europa gaan er stemmen op om Huawei niet te betrekken bij de aanleg van 5G. Duitsland heeft aangegeven om geen enkele partij bij voorbaat uit te sluiten. En in Frankrijk is de regering eveneens voorzichtig om Huawei een te grote vinger in de pap te geven.

Ons land heeft besloten om Huawei niet te betrekken bij de aanleg van 5G in de vitale sector en kritieke infrastructuur. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) publiceerde eerder deze maand een conceptversie van een document om de communicatienetwerken van Nederlandse providers beter te beschermen. Het ministerie noemde in totaal 19 organisatorische en technische veiligheidsmaatregelen om dat te realiseren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Elise Troll