Installeer patches van Microsoft voor CryptoAPI en RDP Gateway

15-01-2020

Microsoft heeft patches beschikbaar gesteld voor recente versies van Microsoft Windows. Deze patches bevatten belangrijke updates die het NCSC als "high/high" aanmerkt en daarom met grote prioriteit moeten worden geinstalleerd. Het gaat om patches voor Windows CryptoAPI en Windows RDP Gateway server.

Windows CryptoAPI Kwetsbaarheid (CVE-2020-0601)

Met de Windows CryptoAPI kwetsbaarheid, CVE-2020-0601, kan een kwaadwillende Elliptic Curve Cryptography (ECC) certificaten genereren die door Windows geaccepteerd worden. Deze certificaten kunnen dan gebruikt worden voor het versleutelen van netwerkverkeer of voor het tekenen van executables. Daarmee kan een kwaadwillende een man-in-the-middle aanval uitvoeren op netwerkverbindingen, of malafide executables maken met valide certificaten. Het is mogelijk dat andere software die gebruik maakt van de CryptoAPI om ECC-certificaten te valideren ook kwetsbaar is.

De patch voor CVE-2020-0601 zorgt ervoor dat ECC-certificaten op de juiste manier gevalideerd worden. Deze certificaten kunnen daarna niet meer gebruikt worden voor een man-in-the-middle aanval. Voor malafide executables met deze specifieke certificaten komen meldingen in de Windows Logs. Het NCSC adviseert om Windows Logs te monitoren op deze meldingen na het updaten. Software die gebruik maakt van de CryptoAPI zal na het installeren van de patch de juiste validatie resultaten krijgen van ECC-certificaten.

Windows RDP Gateway Kwetsbaarheden (CVE-2020-0609, CVE-2020-0610 en CVE-2020-0612)

Met de Windows RDP Gateway kwetsbaarheden, CVE-2020-0609, CVE-2020-0610 en CVE-2020-0612, kan een kwaadwillende RDP Gateway servers aanvallen. De eerste twee kwetsbaarheden stellen een kwaadwillende in staat om code uit te voeren op RDP Gateway servers. Daarmee krijgt een kwaadwillende toegang tot het lokale netwerk en systemen. Met de derde kwetsbaarheid kan een kwaadwillende een Denial-of-Service aanval uitvoeren op de RDP Gateway server.

De update lost de kwetsbaarheden op door te corrigeren hoe RDP Gateway netwerkverbindingen behandelt.

Zie: Advies Windows CryptoAPI
Zie ook: Advies Windows RDP


Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Informatiebeveiliging

bron: NCSC

Van onze partners

Cursus: werken aan een privacybewuste organisatie

Na deze afwisselende en interactieve cursus kunnen deelnemers een privacybewustzijnsproces in hun eigen organisatie initiëren.

→ Lees meer

Inkoop Software (diensten)

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer