In gesprek met een beweger: Marijn Kingma, partner bij Höcker Advocaten

11-02-2019

In de rubriek 'In gesprek met een beweger' stelt Privacyweb enkele vragen aan professionals die een carrièrestap hebben gemaakt op het gebied van privacy. Waarom is tot deze stap besloten, waar komt de interesse voor privacywetgeving vandaan en waarin ziet de privacy professional kansen en uitdagingen? Deze keer vertelt Marijn Kingma over haar nieuwe uitdaging. Sinds januari is zij partner bij Höcker Advocaten.

1. Waarom hebt u voor deze functie gekozen?
Ik werk al sinds het begin van mijn carrière in de advocatuur bij Höcker Advocaten, een Amsterdams kantoor met een ruime expertise op het gebied van Ondernemingsrecht, Arbeidsrecht, Intellectueel Eigendomsrecht, ICT en Privacy. Höcker combineert de kennis en kunde van een groot kantoor met de persoonlijke aandacht van een klein kantoor. Hierdoor zijn de lijnen kort en werken we voor interessante en uiteenlopende cliënten. Daarnaast zijn mijn collega's allemaal hele leuke mensen, en ook nog eens heel slim. Ik hoefde dus niet lang na te denken toen ik werd gevraagd om toe te treden als partner bij "mijn" kantoor.

2. Waar komt uw interesse voor privacyrecht vandaan?
Privacy is van het ondergeschoven kindje van het recht uitgegroeid naar een beslissende factor, waar elke onderneming en elk rechtsgebied mee te maken krijgt. Mijn collega's op Ondernemingsrecht moeten bijvoorbeeld rekening houden met de privacywetgeving bij overnames van klantenbestanden, en de sectie arbeidsrecht krijgt vaak vragen over persoonsgegevens van werknemers (denk aan cameratoezicht op de werkvloer). Hierdoor ben je als advocaat op het gebied van privacy spin in het web en loop je steeds tegen andere vraagstukken aan.

3. Wat is uw grootste ergernis inzake het privacyrecht?
Dat de Autoriteit Persoonsgegevens niet beter uitgerust is. Juist nu de AVG is ingevoerd is er behoefte aan een toezichthouder met voldoende middelen en mensen. Ik hoor veel geluiden over klachten die niet worden behandeld, of onduidelijke informatieverstrekking. Zo zei voorzitter Aleid Wolfsen in een uitzending van BNR dat kleine ondernemingen geen verwerkingsregister hoeven te hebben (terwijl dit vrijwel altijd wél moet) en stond er een paar maanden geleden op de website van de AP dat altijd toestemming nodig is voor reclamepost (dit standpunt is inmiddels aangepast). Hierdoor wordt nog meer verwarring gezaaid over een toch al niet al te makkelijke wet. Zeker kleine organisaties hebben behoefte aan meer duidelijkheid en begeleiding.

4. Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?
Het boek The Plot Against America van Philip Roth, over een alternatieve geschiedenis waarin Roosevelt de verkiezingen in 1940 verliest en het antisemitisme opmars maakt in de VS. Een boek dat helaas bijna voorspellende betekenis lijkt te krijgen (en waar ook op het gebied van privacy lessen uit te trekken zijn).

5. Wat is uw persoonlijke motto?
Niet echt een motto maar wel vaak waar: je kunt het probleem niet oplossen als je niet weet wat het probleem is. In mijn werk moet ik vaak door blijven vragen om erachter te komen wat een cliënt nu echt wil bereiken, iets dat cliënten soms zelf nog niet precies weten.

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het privacy domein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Marijn Kingma mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, geef het dan door via info@privacy-web.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer