In gesprek met een beweger: Jacintha van Dorp, legal counsel bij SOLV Advocaten

15-03-2019

In de rubriek 'In gesprek met een beweger' stelt Privacyweb enkele vragen aan professionals die een carrièrestap hebben gemaakt op het gebied van privacy. Waarom is tot deze stap besloten, waar komt de interesse voor privacywetgeving vandaan en waarin ziet de privacy professional kansen en uitdagingen? Deze keer vertelt Jacintha van Dorp over haar nieuwe functie als legal counsel bij SOLV Advocaten.

Waarom hebt u voor deze functie gekozen?
Voor mij is de overstap naar SOLV een mooie kans om mij binnen een gerenommeerd kantoor met veel expertise verder te ontwikkelen. Als niche-kantoor is SOLV gespecialiseerd in technologie, media en communicatie. Ik zie ernaar uit om de diverse klantenkring van SOLV te voorzien van praktisch privacy advies en samen te werken met een hechte groep collega’s.

Waar komt uw interesse voor privacyrecht vandaan?
Het privacyrecht lijkt weer helemaal herboren en is volop in beweging. Er is weinig jurisprudentie en veel vraagstukken zijn nog lang niet uitgekristalliseerd. Ik vind het interessant om bij te dragen aan de ontwikkeling van het privacyrecht. Daarnaast vind ik graag creatieve oplossingen voor onze cliënten, met name bij interpretatievraagstukken en situaties waarin een cliënt een breed palet aan diensten aanbiedt waarvoor zij verschillende privacyrechtelijke rollen kan vervullen.

Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?
Mijn nieuwe functie is een voortzetting en een verbreding van de functie die ik hiervoor had. Ik zal te maken krijgen met een aantal cliënten die ik al ken, maar er zullen ook veel nieuwe zaken bij mij terecht komen. Geen enkele cliënt is hetzelfde; de organisatie is anders, de vraag is anders en elke zaak verdient een specifieke aanpak. Ik zet de uitdagingen van onze cliënten graag om in mogelijkheden.

Wat is uw grootste ergernis inzake het privacyrecht?
Misverstanden over de rolverdeling verwerker/verwerkingsverantwoordelijke. Dit leidt er in de praktijk toe dat de verkeerde afspraken worden gemaakt: een verwerkersovereenkomst terwijl er geen verwerkersrelatie is. Het is essentieel om voorafgaand grondig onderzoek te doen naar de gegevensverwerkingen en de rolverdeling – en steeds te blijven evalueren of de oorspronkelijke kwalificatie nog ziet op de huidige situatie.

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?
Goed kunnen spreken in het openbaar / juridische kennis op een vlotte manier kunnen presenteren en daarbij precies de juiste details noemen of juist weglaten. Want dat is ook een kunst.

Wat is uw persoonlijke motto?
Wie onvervangbaar wil zijn moet zich onderscheiden (Coco Chanel).

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het privacy domein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Jacintha van Dorp mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, geef het dan door via info@privacy-web.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer