In gesprek met een beweger: Eva de Vries, partner bij SOLV Advocaten

13-03-2019

In de rubriek 'In gesprek met een beweger' stelt Privacyweb enkele vragen aan professionals die een carrièrestap hebben gemaakt op het gebied van privacy. Waarom is tot deze stap besloten, waar komt de interesse voor privacywetgeving vandaan en waarin ziet de privacy professional kansen en uitdagingen? Deze keer vertelt Eva de Vries over haar nieuwe uitdaging als partner bij SOLV Advocaten.

Waarom hebt u voor deze functie gekozen?
​Wij hebben bij Deikwijs Advocaten een mooie praktijk opgebouwd. Ik heb plezier in het ondernemen en ga vol voor mijn privacy praktijk. We merkten wel dat het op een gegeven moment erg hard ging. Toen SOLV ons benaderde, kwam alles samen: dit was een prachtige kans om onze drukke praktijk uit te breiden en te werken met een groter team van getalenteerde collega’s. En SOLV is natuurlijk al jaren een gevestigde naam. Ik ben er heel trots op dat we daar nu onderdeel van mogen uitmaken.

Waar komt uw interesse voor privacyrecht vandaan?
Het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer is een belangrijk grondrecht. In onze (digitale) samenleving wordt dit recht vaak op de proef gesteld. Privacy is niet alleen juridisch zeer boeiend, ook de ethische, filosofische en psychologische aspecten vind ik interessant. Toen ik tien jaar geleden begon met privacyrecht heeft dit mij direct gegrepen en niet meer losgelaten.

Wat is uw grootste ergernis inzake het privacyrecht?
Er zijn heel veel misvattingen over de AVG. Ik hoor vaak ‘dat mag niet meer vanwege de AVG’. Mensen vergeten dat we vóór de AVG ook privacywetgeving hadden en dat met de komst van de AVG niet ‘ineens’ zaken niet meer mogen – die mochten in 9 van de 10 gevallen ook al niet onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Daarnaast hou ik niet zo van die mag-niet mentaliteit; sommige verwerkingen zou je ook misschien niet moeten willen.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?
Als privacy advocaat ligt mijn voorkeur voor een goed boek wel voor de hand. Het boek ‘1984’ van George Orwell zal bij veel vakgenoten een prominente plek in de boekenkast innemen.

Welke eigenschap bewondert u het meest in anderen?
Goed kunnen luisteren. Tijdens mijn advocatenopleiding zei ooit iemand tegen mij: je leert het meest als je goed luistert. Als je praat leer je niets, je vertelt alleen wat je al weet. Nu ben ik het niet helemaal eens met dat laatste; hardop denken scherpt de geest, maar echt geïnteresseerd luisteren en doorvragen is een talent.

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het privacy domein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Vindt u het leuk om net als Eva de Vries mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, geef het dan door via info@privacy-web.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer