In gesprek met Chayenne van Lavieren: “Er zijn meer innovatiekansen als de gedachte dat het verwerken van persoonsgegevens per definitie niet mag, wordt losgelaten.”

24-02-2021

Sinds januari versterkt Chayenne van Lavieren het IT-team van het Amsterdamse advocatenkantoor Project Moore. Zij is gespecialiseerd in het IT- en privacyrecht en richt zich met name op innovatieve technologieën en innovatiepartnerschappen. Een gesprek met Chayenne van Lavieren over haar nieuwe functie en de innovatiekansen binnen de IT- en privacysector.

Interview door Bianca Filius

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Ik ben per 1 januari 2021 overgestapt van Pels Rijcken (sectie Innovatie, Privacy en Technologie) naar Project Moore Advocaten, een nichekantoor dat zich richt op IT- en privacyrecht. Mijn nieuwe baan is een heerlijke cocktail van werken in een flexibel en gespecialiseerd team dat aan de top van de markt opereert. Werken voor zowel overheden als internationale commerciële partijen, en van IT-projecten, outsourcing en IT-aanbestedingen tot cloud-computing, privacy en e-commerce. De overstap naar Project Moore betekent voor mij een grotere commerciële uitdaging en de kans om mij nog verder te specialiseren in het IT-recht.

Welke uitdagingen ziet u in uw nieuwe functie?

Project Moore bestaat dit jaar tien jaar. Het is een kantoor dat zijn sterke positie op de markt al flink heeft verdiend. Het vieren van een tienjarig jubileum betekent zowel terugkijken naar de bereikte hoogtepunten, maar vooral ook samen bedenken hoe we de komende tien jaar willen vormgeven. Ons team staat daarom voor de uitdaging om te bedenken welke impact we willen maken in de toekomst en hoe de dienstverlening voor onze cliënten verder geoptimaliseerd kan worden. Voor mij ligt de combinatie van technologische innovatie en maatschappelijke impact nauw aan het hart. Ik zie het als een geweldige en persoonlijke uitdaging om meer kennis op dit vlak te ontwikkelen, te verspreiden en natuurlijk om in de praktijk toe te passen.

Wat is uw grootste ergernis binnen het privacyrecht?

Dat velen denken dat het verwerken van persoonsgegevens per definitie niet mag. Dat kan verlammend werken, waardoor er minder innovatie tot stand komt. Terwijl bij grondig onderzoek naar het soort persoonsgegevens, het doel van verwerking, de juiste verwerkingsgrondslag en het vervolgens nemen van de juiste juridische en technische maatregelen er vaak meer mogelijk is dan men denkt. De terughoudendheid is natuurlijk begrijpelijk gelet op de grote gevolgen die een onrechtmatige verwerking kan hebben (met name de hoge boetes van de toezichthouder en reputatieschade). Ik vind het zonde dat er door gebrek aan kennis, innovatiekansen blijven liggen terwijl die goed mogelijk zijn met een grondige voorbereiding en de juiste aanpak.

Wat hoopt u als advocaat bij te dragen aan de IT- en privacysector?

De grootste voldoening haal ik uit het helpen mogelijk te maken van innovaties voor mijn cliënten. Juristen wordt binnen een organisatie namelijk vaak gezien als de afdeling die innovaties tegenhoudt met regeltjes en voorschriften. Ik hoop door de nauwe samenwerking met cliënten (soms bijvoorbeeld door een secondment) en het bijhouden en delen van kennis van de snelle ontwikkelingen in de (IT-)sector dit vooroordeel weg te kunnen nemen en zo altijd naar creatieve oplossingen toe te kunnen blijven werken. Met name voor de cliënten en de zaken met een maatschappelijke impact vind ik dit fantastisch. Zoals het adviseren van een zorginstelling die een app laat ontwikkelen om het leven in de Coronapandemie leuker en echt sociaal contact weer mogelijk te maken. Of het ondersteunen van een wereldwijd opererend retailbedrijf bij zowel het ontwikkelen als het inkopen van nieuwe technologie om hun business te helpen verduurzamen.

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

Ik zou graag een expositie aanraden voor wanneer we weer musea kunnen bezoeken. Het Nxt Museum heeft een waanzinnige expositie getiteld Shifting Proximities met enorme installatie kunstwerken die gebruik maken van moderne technologieën van het heden en van de toekomst. Denk aan een sci-fi beauty salon die gezichtsherkenningssoftware inzet om de gezichten van bezoekers ‘mooier’ te maken (integendeel) en aan een spiegelkamer waarin het uitdoven van een supernova en het ontstaan van een zwart gat wordt geprojecteerd. Een onwijze aanrader! Tot slot kan ik niet wachten om de Surinaamse School in het Stedelijk Museum en de Slavernij tentoonstelling van het Rijksmuseum te gaan bezoeken.

In de rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen en promoties binnen het privacydomein. Lijkt het u leuk om net als Chayenne van Lavieren mee te werken aan onze rubriek In gesprek met een beweger, of kent u een collega die graag meer wil vertellen over zijn/haar overstap naar of binnen het privacydomein? Geef het door via info@privacy-web.nl, wij laten u graag aan het woord!


bron: Redactie Privacyweb

Van onze partners

AVG voor griffiers

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer