Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Honderden gemeenten kopen samen digitale weerbaarheid in

Het programma GGI-Veilig houdt zich bezig met aanbestedingen om de digitale weerbaarheid van de gemeente te verhogen. Gemeenten doen inmiddels volop mee. Meer dan honderd gemeenten hebben VNG gemachtigd om namens hen raamovereenkomsten te sluiten met betrekking tot firewalls, bescherming tegen DDoS-aanvallen en consulting rondom security.

Digitale Overheid 14 augustus 2018

Voorzieningen worden goedkoper
Het programma GGI-veilig is één van de onderdelen van de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI). In februari van dit jaar werd er een marktconsultatie voor een Europese aanbesteding gepubliceerd. Dit diende als eerste stap om meer inzicht te krijgen in de markt. Inmiddels zijn vele gemeenten aangesloten. De samenwerking tussen de gemeenten maakt het volgens de organisaties makkelijker om de eigen digitale weerbaarheid naar een hoger niveau te tillen, zo gaven de gemeenten destijds aan. Door samen te werken wordt aanbesteden goedkoper en wordt het gebruik van de voorzieningen ook minder duur. Onder de aanbesteding valt onder meer netwerkmonitoring met 24/7 bewaking, aanvullende securitydiensten zoals firewalls en anti-DDoS, en consulting rondom security.

Digitale weerbaarheid
De samenwerking tussen de gemeenten maakt het volgens de organisaties makkelijker om de eigen digitale weerbaarheid op een hoger niveau te krijgen. Organisaties bepalen zelf wat hun ambitieniveau is qua digitale veiligheid. Natuurlijk is het nodig om aan bepaalde zaken te voldoen om compliant te zijn. Binnen de drie percelen die aan GGI-Veilig hangen (monitoring met SIEM/SOC, producten als firewalls, expertise) is er ruimte voor maatwerk. Op de website van VNG Realisatie wordt GGI-Veilig als ‘het stuur op de fiets’, benoemd en waarbij de gemeente zelf de richting bepaalt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.