Hof van Twente verliest back-ups tijdens cyberaanval

07-12-2020

Tijdens een recente cyberaanval op de gemeente Hof van Twente zijn de back-ups verloren gegaan. Veel data zijn daardoor waarschijnlijk niet meer te herstellen. “Het zijn gegevens over onze financiële administratie tot gegevens over werk en inkomen”, aldus burgemeester Ellen Nauta onlangs tegenover het NRC.

De burgemeester maakte vorige week bekend dat een hacker de gegevens op alle servers ontoegankelijk heeft gemaakt. “Veel van deze gegevens kunnen als onbruikbaar worden beschouwd. Ze zijn vernietigd, niet meer terug te halen. Dat maakt dat onze gemeente nu voor de immense taak staat om een geheel nieuwe infrastructuur voor onze gegevens te bouwen”, licht Nauta toe.

Basisregistratie personen

Het betreft onder meer gegevens over uitkeringen, vergunningen en jeugdzorg. Met hulp van de landelijke overheid was het mogelijk om de basisregistratie personen te herstellen. Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering hebben die inmiddels ontvangen. Dit gebeurde op basis van voorschotten, waarbij gebruik is gemaakt van de betalingsgegevens van de vorige maand.

Bevolkingsregister

Veel andere diensten zijn helemaal niet meer beschikbaar. Een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen of verlengen, kan momenteel niet. Ook het doorgeven van een verhuizing, het maken van afspraken of het aanvragen van een uittreksel uit het bevolkingsregister is niet mogelijk. “Komende dagen werken we hard door om de andere meest kritische processen weer verder op gang te brengen. We verwachten op korte termijn daar meer lichtpuntjes over te kunnen melden”, laat de gemeente via haar website weten.

Vandaag maakte de Volkskrant bekend dat de criminelen achter de aanval 800.000 euro aan losgeld vragen voor het ontsleutelen van de gegevens.

Lees hier Gemeente Hof van Twente platgelegd door cyberaanval


bron: Informatiebeveiliging Nederland

Van onze partners

Mindset van een hacker

→ Lees meer

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Judith Nuijens (uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail judith@berghauserpont.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer