Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Hof van Twente verliest back-ups tijdens cyberaanval

Tijdens een recente cyberaanval op de gemeente Hof van Twente zijn de back-ups verloren gegaan. Veel data zijn daardoor waarschijnlijk niet meer te herstellen. “Het zijn gegevens over onze financiële administratie tot gegevens over werk en inkomen”, aldus burgemeester Ellen Nauta onlangs tegenover het NRC.

Informatiebeveiliging Nederland 7 december 2020

De burgemeester maakte vorige week bekend dat een hacker de gegevens op alle servers ontoegankelijk heeft gemaakt. “Veel van deze gegevens kunnen als onbruikbaar worden beschouwd. Ze zijn vernietigd, niet meer terug te halen. Dat maakt dat onze gemeente nu voor de immense taak staat om een geheel nieuwe infrastructuur voor onze gegevens te bouwen”, licht Nauta toe.

Basisregistratie personen

Het betreft onder meer gegevens over uitkeringen, vergunningen en jeugdzorg. Met hulp van de landelijke overheid was het mogelijk om de basisregistratie personen te herstellen. Mensen die afhankelijk zijn van een uitkering hebben die inmiddels ontvangen. Dit gebeurde op basis van voorschotten, waarbij gebruik is gemaakt van de betalingsgegevens van de vorige maand.

Bevolkingsregister

Veel andere diensten zijn helemaal niet meer beschikbaar. Een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen of verlengen, kan momenteel niet. Ook het doorgeven van een verhuizing, het maken van afspraken of het aanvragen van een uittreksel uit het bevolkingsregister is niet mogelijk. “Komende dagen werken we hard door om de andere meest kritische processen weer verder op gang te brengen. We verwachten op korte termijn daar meer lichtpuntjes over te kunnen melden”, laat de gemeente via haar website weten.

Vandaag maakte de Volkskrant bekend dat de criminelen achter de aanval 800.000 euro aan losgeld vragen voor het ontsleutelen van de gegevens.

Lees hier Gemeente Hof van Twente platgelegd door cyberaanval

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.