Groeiende groep organisaties steunt The Privacy Collective in strijd tegen Salesforce en Oracle

26-10-2020

De privacyorganisaties Access Now, ISOC en De Datavakbond scharen zich vandaag officieel achter The Privacy Collective in haar strijd tegen Oracle en Salesforce. Deze stichting daagde de techconcerns in augustus voor de rechter wegens het onrechtmatig verzamelen en gebruiken van gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers. De Autoriteit Persoonsgegevens liet afgelopen week weten positief te zijn over de rechtszaak.

The Privacy Collective startte in augustus een zogenaamde class action namens 10 miljoen Nederlanders. Het is de eerste keer dat bij de rechter voor zo'n grote groep mensen schadevergoeding wordt geëist voor privacyschendingen. Volgens de dagvaarding bedraagt de totale omvang van de schade meer dan 10 miljard euro.

Internationale steun

Access Now is een wereldwijde digitale rechtenorganisatie die zich onder meer in Europa hard maakt voor betere privacyregulering. Internet Society Nederland (ISOC) is onderdeel van een wereldwijde organisatie die zich inzet voor een open, neutraal en voor iedereen toegankelijk en betrouwbaar internet. De Datavakbond is een jonge beweging die een einde wil maken aan de handel in persoonsgegevens.

Laura Vermeulen, voorzitter van De Datavakbond: "Deze rechtszaak bepleit precies waar de Datavakbond voor staat: een einde maken aan het verdienmodel gebaseerd op de verkoop van persoonlijke data." Eerder gaven de Nederlandse organisaties Bits of Freedom, Freedom Internet, Qiy Foundation en Privacy First de stichting al hun steun.

Joris van Hoboken van The Privacy Collective: "We merken dat datahandel en online beïnvloeding enorm in de belangstelling staan de laatste tijd, mede door documentaires als 'The Social Dilemma'. We blijven ons de komende maanden - met de steun van deze organisaties - inzetten om de handel in persoonsgegevens een halt toe te roepen."

Autoriteit Persoonsgegevens positief

Afgelopen week kreeg The Privacy Collective ook steun uit onverwachte hoek. Een woordvoerder van de toezichthouder - de Autoriteit Persoonsgegevens - sprak zich positief uit over private handhavingsinitiatieven: "Voor de privacy van iedereen is het goed dat burgers ook collectief via de rechter kunnen opstaan tegen schending van hun privacy," zo verklaarde Quinten Snijders tegen Privacyweb. Christiaan Alberdingk Thijm, die The Privacy Collective bijstaat: "De AP stelt terecht dat civiele handhaving en publieke handhaving naast elkaar kunnen staan en elkaar zelfs kunnen versterken."

De AP noemt de combinatie op Privacyweb "goed nieuws voor de bescherming van de privacy van iedereen".

De kritiek op de ad-techindustrie zwelt in heel Europa aan. Zo deed de Britse toezichthouder (ICO) een onderzoek naar real-time bidding en ad-tech. Net als de Ierse Data Protection Commission (DPC) blijft zij deze sector actief volgen. Ook concludeerde de Belgische toezichthouder vorige week dat de meest gebruikte standaard voor ad tech bedrijven niet aan de eisen uit de Europese privacyverordening voldoet.


bron: The Privacy Collective

Van onze partners

Privacy in perspectief

→ Lees meer

Datalekken voor bedrijfsjuristen

→ Lees meer

Checklist Privacy AVG

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer