Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Gevoelige informatie over duizenden kinderen gelekt door Jeugdzorg

De dossiers van duizenden kwetsbare kinderen zijn gelekt. Dat komt door een fout van Bureau Jeugdzorg Utrecht bij het wisselen van domeinnaam na een naamsverandering.

11 april 2019

RTL Nieuws kreeg de dossiers van kwetsbare kinderen aangeleverd van twee klokkenluiders, heeft deze gecontroleerd op authenticiteit en de inhoud ervan geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat in de dossiers uitgebreide verslagen zijn te vinden van de situaties en problemen van kwetsbare kinderen. De dossiers zijn gekoppeld aan hun namen en geboortedata. Ook interne e-mails van Jeugdzorg met voicemailberichten zijn gelekt.

Oude domeinnaam opgezegd
De informatie kon lekken doordat Jeugdzorg een fout maakte na een naamsverandering. Bureau Jeugdzorg Utrecht ging in 2015 Samen Veilig Midden-Nederland (SAVE) heten. In 2018 ging vervolgens de website met de oude naam offline. De oude domeinnaam werd daarbij niet verlengd. Wel werden nog steeds automatisch onbeveiligde interne e-mails met patiëntdossiers verstuurd aan e-mailadressen die waren gekoppeld aan de oude domeinnaam. Wie de oude domeinnaam opnieuw zou registreren, kon de e-mails opvragen en inzien. Dat is dan ook wat de twee klokkenluiders deden.

Het bestuur van SAVE heeft inmiddels excuses aangeboden. Verder is door SAVE een onderzoek ingesteld en is het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP heeft laten weten het voorval hoog op te nemen.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Jeugd & onderwijs en Datalek.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.