Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb

0

Gevoelige data van heel Ecuador gelekt

Persoonlijke gegevens van de gehele Ecuadoraanse bevolking zijn op straat komen liggen na een lek bij een grote database. Ongeveer 20.8 miljoen gebruikersgegevens werden gelekt terwijl het Zuid-Amerikaanse land maar een bevolking van 16.6 miljoen mensen heeft. Dit komt waarschijnlijk omdat er ook gegevens van reeds overleden personen in de databank stonden.

VPNgids 17 september 2019

Elasticsearch database

Het lek van de server Elasticsearch bevatte veel verschillende informatie. Ze sloegen onder andere informatie op over stamboomgegevens, overheidsregistratie, financiën, werk en autoregistratie. Al deze data kwam zowel uit overheidsbronnen als uit privé databanken. Uiteraard, is dit een enorme inbreuk op de privacy.

Persoonlijke informatie van de president en Julian Assange

Onder de gelekte overheidsregistratie valt zeer persoonlijke informatie zoals naam, geboortedag, geboorteplaats, adres, telefoonnummer, burgerlijke staat, Burgerservicenummer, werkinformatie, opleidingsniveau. De onderzoekers konden deze informatie over bijvoorbeeld de president gemakkelijk opzoeken. Ook stond de informatie van Julian Assange in de database omdat hij tot begin dit jaar in de ambassade van Ecuador in Londen verbleef. Verder bleek een groot deel van de informatie over minderjarigen te gaan.

Mogelijke gevolgen

Het is niet lastig om je voor te stellen dat deze informatie in handen van de verkeerde mensen veel schade op kan leveren. Zo is het voor dieven gemakkelijk te vinden waar de rijkste mensen wonen. Verder zou het met deze berg informatie niet ingewikkeld zijn voor cybercriminelen om van de situatie gebruik te maken en identiteitsfraude te plegen. Het lek is op 11 september gedicht, maar de vraag blijft wie er, naast de onderzoekers, rond heeft gekeken in de gelekte informatie.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Datalek

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Rosalie Brand