Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Gerechtshof Amsterdam gaat strafdossiers hoger beroep digitaal verstrekken

Vanaf 16 september gaat het gerechtshof Amsterdam stap voor stap digitaal werken in strafzaken. Advocaten ontvangen voortaan digitaal dossiers van politierechter- en kantonzaken in hoger beroep via het webportaal Mijn Strafdossier.

Rechtspraak.nl 16 september 2020

Het gerechtshof Den Haag beproefde een jaar lang de nieuwe digitale werkwijze en technische koppeling met het webportaal. Inmiddels verstrekt het gerechtshof Den Haag digitale dossiers in politierechterzaken, strafzaken die in eerste aanleg door de kantonrechter zijn afgedaan, meervoudige strafzaken waarbij de verdachte niet vastzit en ontnemingen. Nu gaan ook de andere gerechtshoven strafzaken volledig digitaal verwerken, dossiers verstrekken en zitting houden. Dat gebeurt in een geleidelijk tempo. Het gerechtshof Amsterdam start op 16 september met politierechter- en kantonzaken. Wanneer dat goed gaat, komen er steeds andere zaakstromen bij. De gerechtshoven ’s-Hertogenbosch en Arnhem-Leeuwarden starten later dit najaar met de digitale werkwijze.

Mijn Strafdossier

Advocaten ontvangen het hogerberoepdossier, net als het dossier in eerste aanleg, digitaal via Mijn Strafdossier (Advocatenportaal). Door in te loggen met de Advocatenpas krijgen advocaten toegang tot het beveiligde webportaal. Voor meer informatie over het gebruik van Mijn Strafdossier kunnen advocaten de handleiding raadplegen en de veelgestelde vragen bekijken. Ook is het Rechtspraak Servicecentrum van maandag tot en met vrijdag beschikbaar voor technische vragen en ondersteuning.

Digitalisering strafrechtspraak gaat door

Met het verstrekken van digitale dossiers in hoger beroep verdwijnt er weer meer papier uit de strafrechtspraak. Toch kunnen advocaten niet volledig papierloos werken. Aanvullende stukken voor het hoger beroep kunnen nog niet via Mijn Strafdossier worden verstuurd. Dat moet via de post of via Veilig Mailen. De griffie (scant en) uploadt het stuk daarna in het digitaal dossier. De Rechtspraak werkt aan een verdere uitbreiding van Mijn Strafdossier, zodat advocaten zich ook digitaal kunnen stellen en (aanvullende) stukken kunnen versturen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.