Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb

0

Fraudehelpdesk lanceert nieuwe campagne over hulpvraagfraude

De Fraudehelpdesk heeft weer een nieuwe campagne die zich dit keer richt op hulpvraagfraude. Het is onderdeel van de campagne ‘Online fraude kent vele gezichten’ die vorige maand startte. Via de campagne wil de Fraudehelpdesk aandacht vragen voor de vele vormen van oplichting die via internetplatforms plaatsvinden.

CCV 6 augustus 2020

Onder de slogan ‘Ontdek hoe je het herkent en laat je niet verrassen’ worden de 3 meest gemelde fraudevormen via sociale media uitgelicht. De eerste was vorige maand en ging over nepadvertenties.

Hulpvraagfraude via WhatsApp

Deze nieuwe campagne gaat over hulpvraagfraude via WhatsApp. Criminelen doen zich voor als een familielid in een bericht via WhatsApp en proberen zo geld af te troggen. Deze vorm van fraude was er 5 jaar geleden nog niet, maar is inmiddels uitgegroeid tot een ware plaag. In de eerste maanden van dit jaar leverde deze fraude al miljoenen schade op.

Tips om niet de dupe te worden van WhatsAppfraude:

  • Check het oude nummer van je contactpersoon. Als het gaat om een fraudechat, dan is jouw kind of bekende gewoon nog op het oude nummer bereikbaar.

  • Maak nooit enkel op basis van een chat geld over maar zorg dat je de hulpvrager live kunt spreken

  • Maak afspraken met je kinderen over hoe te handelen als er ooit echt behoefte ontstaat aan hulp

Wat moet je doen als je slachtoffer bent van hulpvraagfraude:

  • Neem direct contact op met je bank

  • Maak melding bij de Fraudehelpdesk

  • Doe aangifte bij de politie

Oplichters kopen bij callcentermedewerkers lijsten met namen en telefoonnummers. Uit openbare profielen op social media worden onder meer familieverbanden in kaart gebracht. Hier wordt onder meer achterhaald hoe de stijl van communiceren is tussen het doelwit en familie. De berichten lijken daardoor erg overtuigend.

Volgens de Fraudehelpdesk adviseert om bepaalde informatie niet te delen op social media. Laat bijvoorbeeld een buitenstaander niet zien wie je vrienden en familieleden zijn.

In september volgt de laatste campagne. Die gaat over datingfraude.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.