Europese Commissie wil telecomdata analyseren vanwege corona

25-03-2020

De Europese Commissie (EC) wil om het coronavirus tegen te gaan telecomdata van miljoenen Europeanen opvragen bij telecombedrijven. Dit maakte Europees commissaris voor de interne markt Thierry Breton afgelopen dinsdag in een persconferentie bekend.

Afgelopen maandag sprak Europees commissaris voor de interne markt Thierry Breton per videoconferentie met de ceo’s van de belangrijkste Europese telecombedrijven. De vraag van de EC aan deze telecombedrijven was om metadata van hun mobiele klanten aan te leveren. Metadata gaat niet om de inhoud van de gesprekken maar om alle andere data, zoals de locatie, tijd en datum.

Telecomgegevens laten zien waar iemand zich bevindt of hoe groepen zich bewegen. Gezien de beperkte reikwijdte van zendmasten kan er eenvoudig gecontroleerd worden of mensen in de buurt van hun huis blijven. Dit noemt Thierry Breton het analyseren van mobiliteitspatronen en zou de risico’s van besmetting beter in kaart brengen. Breton benadrukt dat de data het niet mogelijk maken om individuen te identificeren. Wel kunnen bijvoorbeeld grote groepen mensen die langs het strand lopen opgespoord worden, aldus de commissaris.

Overigens is het plan van de EC geen unicum. China en Italië gebruiken deze methode van telecomdata analysering bijvoorbeeld al, en heeft de Italiaanse overheid al een aantal keren een contactverbod opgelegd op basis van deze dataverzameling.

Nederland

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft in een schriftelijke verklaring laten weten nog geen verzoeken tot het delen van telecomdata te hebben gekregen. Ook KPN en VodafoneZiggo hebben via hun woordvoerders laten weten nog niet te zijn benaderd door de Nederlandse overheid of de EC. Wel zijn ze bereid om mee te werken als de Nederlandse overheid een beroep doet op de gegevens.


Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Big Data en Coronavirus

bron: Redactie Privacyweb

Van onze partners

Masterclass Privacy: the next step

→ Lees meer

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Hanna Rab (junior uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail hanna@berghauserpont.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer