Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Enschede krijgt ruim 1 miljoen euro Europese subsidie om drone-innovaties aan te jagen

Gemeente Enschede krijgt als projectleider 1,1 miljoen Europese subsidie voor het Europese droneproject ‘Aerial Uptake’. Met het geld wil de Europese Unie de ontwikkeling en toepassing van nieuwe dronetechnologieën stimuleren. Ook moet uit het project blijken hoe het luchtruim veilig en geschikt gemaakt kan worden voor en met drones. De Europese deelnemers van het droneproject ‘Aerial Uptake’ komen op 29 en 30 augustus naar Enschede voor de aftrap van het project.

Gemeente Enschede 2 september 2019

Dronetechnologie biedt enorme economische kansen voor de sterke Twentse High Tech Systemen & Materialen-sector. Het is de techniek van de toekomst, maar tot nu toe leiden uitvindingen in de dronesector tot maar weinig nieuwe producten. Met name de strenge wetgeving is daarbij een obstakel. Die maakt het voor bedrijven niet aantrekkelijk om geld uit te geven aan onderzoek en ontwikkeling van deze technologie.

Project ‘Aerial Uptake’ heeft als doel obstakels zoals een te strenge wetgeving weg te nemen

Bijvoorbeeld door te kijken hoe het gebruik van drones geïntegreerd kan worden met de verschillende bestaande systemen in de luchtvaart. Of door het onderzoeken van manieren om met drones het luchtruim praktisch te gebruiken; van het bezorgen van maaltijden tot het inspecteren van wegen en wateren. De verzamelde data helpen goed beleid te formuleren voor het recreatief en commercieel gebruik van drones in steden. Beleid dat, door de internationale aanpak, zowel lokaal, landelijk als Europees gevoerd kan worden.

Enschede proeftuin voor onbemande systemen

Met ‘Aerial Uptake’ verwacht gemeente Enschede een impuls te kunnen geven aan de regionale proeftuin voor onbemande systemen, zoals drones. Met het dronecluster Space53 werken onder andere de gemeente Enschede en de provincie Overijssel sinds 2016 aan een ecosysteem voor dronetechnologie. Het dronecluster is gevestigd op voormalig vliegveld Twente Airport en heeft daardoor alle ruimte om drones te ontwikkelen, testen en toepassen.

Eelco Eerenberg, Enschedese wethouder economie: “In Enschede weten we kennis en technologie om te zetten in florerende bedrijven. De stad heeft alles in huis om innovatieve dronebedrijven te laten ontstaan en groeien. Samen met de provincie Overijssel zetten we ons in om de komende jaren deze veelbelovende sector in Twente te laten bloeien.”

Landelijke primeur voor Enschede: droneradar operationeel in stedelijke omgeving

Dronecluster Space53 installeerde op 8 augustus een droneradar op de Alphatoren in Enschede. De ‘droneradar’ geeft inzicht in wat zich afspeelt in het luchtruim boven Enschede. Het kunnen waarnemen van onbemande luchtvaartuigen is een belangrijke stap naar een veilig en voor dronetoepassingen functioneel luchtruim.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Internet of Things

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.