Diverse landen willen mogelijkheid om berichten met end-to-end encryptie te lezen

14-10-2020

Een groep van zeven landen heeft afgelopen weekend een gezamenlijke verklaring gepubliceerd. Daarin spreken ze hun zorgen uit over de gevaren van end-to-end encryptie om de openbare veiligheid te garanderen. Ze roepen techbedrijven op om hun zorgen serieus te nemen en het voor opsporingsdiensten mogelijk te maken deze vorm van communicatie af te luisteren, zodat ze kunnen optreden tegen illegale content.

Dat staat in een gezamenlijke verklaring, die online is gezet door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het document is ondertekend door de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, India en Japan.

End-to-end encryptie is belangrijk, maar kent ook een duistere kant

De opstellers zeggen dat end-to-end encryptie in sommige gevallen een cruciale rol speelt om je persoonlijke informatie en privacy te beschermen. Voor bedrijven is het de uitkomst om hun intellectueel eigendom en bedrijfsgeheimen te beveiligen tegen kwaadwillende hackers. En voor journalisten, mensenrechtenactivisten en dissidenten biedt versleuteling de mogelijkheid om hun identiteit te beschermen en spionage en rechtsvervolging voor het uiten van hun mening te voorkomen.

End-to-end encryptie kent echter ook een keerzijde. Denk aan terroristen die afspraken maken en andere informatie met elkaar uitwisselen. Ook voor het verspreiden van haatzaaiende en racistische propaganda, auteursrechtelijk beschermde content en pornografisch materiaal is deze vorm van versleuteling ideaal. In deze gevallen vormt end-to-end encryptie een gevaar voor de openbare veiligheid: handhavings- en opsporingsinstanties kunnen hun werk niet doen, omdat berichten met end-to-end encryptie alleen te lezen zijn voor de zender en ontvanger.

Deze oplossingen hebben de ondertekenaars voor ogen

“We dringen er bij de [tech]industrie op aan om onze ernstige zorgen te nemen wanneer encryptie wordt toegepast op een manier die elke wettelijke toegang tot inhoud volledig uitsluit. We roepen technologiebedrijven op om samen met overheden stappen te nemen, die gericht zijn op redelijke en technisch haalbare oplossingen”, zo schrijven de zeven landen in de verklaring.

Ze vragen bedrijven als Facebook en WhatsApp om hun communicatie-apps zo te ontwerpen dat handhavingsdiensten kunnen optreden tegen illegale content en activiteiten van hackers en cybercriminelen. Dit gaat volgens de ondertekenaars niet ten koste van de veiligheid van burgers. Integendeel zelfs: hierdoor wordt het eenvoudiger om daders van misdrijven te vervolgen en veroordelen en ‘kwetsbare personen’ te beschermen.

Ook dienen technologiebedrijven de inhoud van berichten in een ‘leesbaar en bruikbaar format’ aan de politie en andere rechtshandhavingsinstanties te overhandigen. Strenge waarborgen en toezicht horen hier aan ten grondslag te liggen. Welk middel of welke oplossing de landen hiervoor in gedachte hebben, laten ze in het midden. Tot slot vinden ze dat het, juridisch gezien, eenvoudiger moet worden om toegang te verkrijgen tot versleutelde berichten. Dit dient te gebeuren in nauw overleg met overheden en andere belanghebbenden.

De zeven landen streven naar ‘wederzijds aanvaardbare oplossingen’

Techbedrijven die geen gehoor geven aan deze oproep, brengen de openbare veiligheid in gevaar. Dat stellen de VS en andere landen die de verklaring hebben ondertekend. Door veiligheidsdiensten toegang te ontzeggen tot versleutelde berichten, kunnen terroristische aanvallen mogelijk niet verhinderd worden. Dit vormt een rechtstreeks gevaar voor de nationale veiligheid van landen.

Daarnaast verwijzen de ondertekenaars naar een document van de WePROTECT Global Alliance. Daarin staat dat sociale media en communicatieplatformen de meestgebruikte methoden zijn om kinderen te ontmoeten en groomen. Ook herinneren ze lezers aan een uitspraak in een verklaring van de EU die stamt uit december 2019. Daarin staat dat versleuteling “het vermogen van handhavingsinstanties om slachtoffers en het publiek te beschermen in gevaar brengt”.

End-to-end encryptie is belangrijk om de privacy van mensen te beschermen, maar niet ten koste van rechtshandhaving. Dat is de belangrijkste conclusie die de zeven landen gezamenlijk trekken. “We zijn vastbesloten om samen met de industrie redelijke voorstellen te ontwikkelen die technologiebedrijven en overheden in staat stellen om het publiek en hun privacy te beschermen, cyberveiligheid en mensenrechten te verdedigen en technologische innovatie te ondersteunen”, zo schrijven ze in hun betoog.

“Wij herhalen dat gegevensbescherming, respect voor de privacy en het belang van encryptie bij de ontwikkeling van technologische veranderingen en wereldwijde internetstandaarden voorop blijven staan in het rechtskader van elke staat. Wij betwisten echter de bewering dat de openbare veiligheid niet kan worden beschermd zonder de privacy of de cyberveiligheid in gevaar te brengen. Wij zijn er sterk van overtuigd dat een aanpak ter bescherming van elk van deze belangrijke waarden mogelijk is en streven ernaar om met de industrie samen te werken aan wederzijds aanvaardbare oplossingen.”

Minister Grapperhaus wil ook inzage in versleutelde berichten

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept al langer dat opsporingsdiensten toegang moeten krijgen tot versleutelde berichten. In november 2019 deed hij de oproep aan techbedrijven om een achterdeur in te bouwen in hun diensten, zodat de politie bewijs kan verzamelen tegen criminelen. “Wat ik graag zou willen is met grote internetpartijen om de tafel en zeggen: luister, we gaan het nu zo regelen dat wij in ieder geval als er sprake is van verdacht verkeer toch een toegang kunnen krijgen om te kunnen zien wat zich er precies afspeelt”, zo zei de minister afgelopen jaar.

In mei van dit jaar kondigde minister Grapperhaus een onderzoek aan om te kijken of het mogelijk is om toegang te krijgen tot versleutelde berichten die via WhatsApp en andere Over The Top (OTT) diensten worden verstuurd. “In de gedigitaliseerde maatschappij worden terecht hoge eisen gesteld aan het waarborgen van de privacy van personen. Aan de andere kant heeft de samenleving behoefte aan en recht op een veilige samenleving en bescherming van (kwetsbare) personen en goederen. Ook op het internet. Dit is een inherent dilemma van het internet”, aldus de minister.

Bekijk: International Statement: End-To-End Encryption and Public Safety


bron: VPN Gids

Van onze partners

Cursus: werken aan een privacybewuste organisatie

Na deze afwisselende en interactieve cursus kunnen deelnemers een privacybewustzijnsproces in hun eigen organisatie initiëren.

→ Lees meer

Inkoop Software (diensten)

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer