Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

De VN waarschuwt voor de privacyrisico’s bij coronasurveillance

De surveillance maatregelen die veel landen momenteel uitrollen om de verspreiding van het coronavirus te bevechten, kunnen grote gevolgen hebben voor onze privacy. Zo verklaarde, Joseph Cannataci, expert bij de Verenigde Naties (VN), aan persbureau Reuters.

VPN Gids 1 april 2020

Technologie vs Corona

Over de hele wereld zetten overheden alle mogelijke zeilen bij om het coronavirus klein te krijgen. Niet alleen op medisch vlak maar ook als het gaat om technologie, worden ingrijpende beslissingen genomen. Zo hebben verschillende landen al gebruik gemaakt van het volgen van telefoons om zo de infectie in de gaten te houden. In enkele landen, zoal China, wordt zelfs gezichtsherkenning gebruikt om ervoor te zorgen dat mensen met het virus binnen blijven. Dit zijn vergaande maatregelen die zeker gevolgen hebben voor de privacy.

Gevolgen in de toekomst

Hoewel veel mensen in deze noodsituatie wel begrip hebben voor dergelijke maatregelen is het toch verstandig om hier kritisch naar te kijken. Zeker om in de gaten te houden of deze maatregelen door blijven lopen wanneer deze crisis voorbij is. Cannataci zegt “Dictaturen en autoritaire maatschappijen ontstaan vaak in het licht van een bedreiging”. Hij zegt dat het daarom goed is om waakzaam te zijn voor eventuele politieke gevolgen van de huidige gezondheidscrisis. Wanneer een dergelijk systeem van surveillance eenmaal op poten staat is de stap naar misbruik van data een stuk kleiner. Cannataci zegt hierover: “Als je een leider hebt die een bestaand systeem wil misbruiken, is het al te laat.” Daarom is volgens hem nu het moment om waakzaam te zijn en niet zomaar onze vrijheden op te geven.

Surveillance over de hele wereld

Op verschillende plekken wordt al veel gebruik gemaakt van technologische maatregelen om het coronavirus in de hand te houden. In China bestond al een uitgebreid surveillance systeem en dat wordt nu dan ook ingezet in deze crisis. Zo wordt er aan burgers in China via hun smartphone een rood, geel, of groen label gegeven. Met een rood of geel label mag je niet reizen of naar openbare ruimtes gaan.

Ook in landen als Zuid-Korea, Singapore en Israël worden burgers middels de locatie op hun smartphone in de gaten gehouden. Zo kan men zien waar mensen met het virus zijn geweest en met wie zij mogelijk contact hebben gehad.

Situatie in Nederland

In Nederland zijn er tot op heden geen soortgelijke maatregelen genomen. Toch onderzoekt de overheid momenteel de mogelijkheden hiervoor. Er wordt onder andere gekeken naar de eventuele voordelen van het inzetten van telecomdata. Zo zouden gegevens van telecombedrijven, ook wanneer ze geanonimiseerd zijn, veel kunnen zeggen over de effectiviteit van bepaalde overheidsmaatregelen.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in de dossiers Big Data en Coronavirus

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.