De Consumentenbond roept politiek op actie te ondernemen tegen illegale datahandel

14-01-2020

De Consumentenbond heeft in een brief aan de Tweede Kamer een oproep gedaan om vanuit de politiek actie te ondernemen tegen de illegale handel in data. De Nederlandse belangenvereniging doet dit naar aanleiding van een rapport van de Noorse consumentenbond, waaruit blijkt dat de online advertentie-industrie de privacy van consumenten systematisch schendt. Ook 23 andere consumentenorganisaties van over de hele wereld trekken aan de bel.

Forbrukerrådet, de Noorse consumentenbond, deed onderzoek naar de datastromen van tien gratis apps, waaronder Tinder, Happn en Period Tracker Clue. Uit de bevindingen blijkt dat de tien apps gegevens van hun gebruikers delen met 135 commerciële partijen, die de gegevens op hun beurt ook weer doorverkopen. Dit gebeurt in veel gevallen zonder toestemming van de consument en zonder solide voorlichting over wat er met hun gegevens gebeurt. Gegevens die worden gedeeld lopen uiteen van geslacht, locatie en leeftijd tot seksualiteit en drugsbebruik.

“Dit onderwerp moet internationaal meer prioriteit krijgen”, aldus Sandra Molenaar, algemeen directeur van de Consumentenbond. “Het Noorse onderzoek toont aan dat consumenten de controle over hun data steeds meer kwijtraken. Door deze illegale datahandel kunnen bedrijven advertenties specifiek richten op bijvoorbeeld een 26-jarige homoseksuele, single vrouw in Amsterdam die wel eens recreatief drugs gebruikt.”

Naast een brief aan de Tweede Kamer heeft de consumentenbond de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over het rapport geïnformeerd.

Bekijk het (engelstalige) rapport: Out of Controle

bron: Redactie Privacyweb

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer