Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

De Autoriteit Persoonsgegevens start onderzoek naar de spionageaffaire in Maastricht

De Gemeente Maastricht heeft vorig jaar opdracht gegeven aan een detectivebureau om de mailboxen van ambtenaren onder de loep te nemen. De 41 ambtenaren in kwestie waren hier niet van op de hoogte. Aanleiding van de opdracht was een lek van vertrouwelijke notulen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een onderzoek gestart naar de spionageaffaire.

Redactie Privacyweb 16 september 2019

Afgelopen vrijdag werd een brief gepubliceerd van wethouder Jim Janssen, gericht aan de gemeenteraad. Uit de brief bleek dat de AP heeft besloten een onderzoek te starten. Er waren bij de Nederlandse privacytoezichthouder op dat moment al 22 klachten binnengekomen over de zaak.

Voor het onderzoek van het detectivebureau werd door de gemeente 50.000 euro betaald. Het externe bureau zocht in de mailboxen naar bewijs voor het lekken van vertrouwelijke notulen. In deze notulen stond een voorstel voor het ontslaan van lastige werknemers. Het detectivebureau heeft echter nooit een lek gevonden.

De AP moet nu onderzoeken wat de beweegredenen waren van de gemeente om de ambtenaren te bespioneren en of de gemeente persoonsgegevens heeft gedeeld met het detectivebureau. Tevens wordt onderzocht wat voor sancties er zijn opgelegd aan de ambtenaren en ook vraagt de AP aan gemeente Maastricht wat er is gedaan om de privacy van deze medewerkers te beschermen. De gemeente heeft tot uiterlijk 27 september de tijd gekregen om de vragen van de AP te beantwoorden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.