Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Datalek bij publicatie Wob-gegevens

Op 19 juni jl. is een datalek geconstateerd bij een door het COA op de website gepubliceerd verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

COA 24 juni 2020

Begin dit jaar ontving het COA een Wob-verzoek van VPRO’s Argos over signalen van mensenhandel en – smokkel bij Nigeriaanse asielzoekers. In het kader van dit verzoek heeft Argos een lijst ontvangen van signalen over mensenhandel en -smokkel vanuit de opvanglocaties. Op deze Excel-lijst staan signalen over verschillende nationaliteiten. De lijst is geschoond voor andere nationaliteiten dan de Nigeriaanse. De persoonsgegevens van Nigeriaanse asielzoekers op deze lijst zijn vervolgens gewit.

Na publicatie van de lijst op de website bleek dat persoonsgegevens van bewoners en/of medewerkers op de lijst toch zichtbaar gemaakt konden worden. De lijst is vervolgens direct van de website gehaald.

Hoewel er na ontdekking adequaat is gereageerd, valt niet uit te sluiten dat derden toegang hebben gehad tot persoonsgegevens van bewoners en/of medewerkers. We betreuren dit ten zeerste en hebben het datalek direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Momenteel treffen we een aantal aanvullende acties. Daar hoort publicatie van dit bericht bij.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.