Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Datagedreven beleidsontwikkeling in het Policy Lab

Het Policy Lab is een methodiek voor het uitvoeren van gecontroleerde experimenten met nieuwe databronnen en nieuwe technologieën voor het maken van data-gedreven beleid. Beleidsmakers experimenteren met nieuw beleid in een veilige omgeving en schalen successen vervolgens op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ondersteunt het experiment met als doel de ontwikkeling van een nieuwe methodiek voor data-gedreven beleid.

Digitale Overheid 2 januari 2019

Uitgangspunten
Het Policy Lab benadering heeft een paar uitgangspunten:

  • Gebruik van nieuwe databronnen als sensordata en nieuwe technologische ontwikkelingen voor het ontwikkelen van beleid

  • Multidisciplinaire benadering: o.a. data science, juridisch, domeingericht

  • Betrekken van burgers en andere stakeholders (‘co-creatie’) en het zorgvuldig afwegen van verschillend waarden.Nieuwe technologieën en mogelijkheden zoals blockchain, datagedreven beleidsvorming en kunstmatige intelligentie kunnen helpen om de dienst­verlening van en door de overheid te verbeteren.

Pilot Jeugdbeleid Rotterdam
Op dit moment wordt een pilot uitgevoerd in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, TNO en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijsrelaties (BZK). Doel van het experiment is om te komen tot een beter beleidsmodel gericht op de ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden en het voorkomen dat jongeren zonder opleiding of werk komen te zitten. Hiervoor worden verschillende databronnen (van het Centrum voor Jeugd en Gezin, CBS en de Gemeente Rotterdam) gekoppeld en wordt met een combinatie van statistische methodes en Machine Learning verkend welke factoren bepalend zijn voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van jongeren.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier Big Data

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.