Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Data nodig voor aanpak illegale onderverhuur

Uit dataonderzoek van het Financieel Dagblad (FD) blijkt dat 10 tot 20% van de huurwoningen van Amsterdamse woningcorporaties illegaal wordt onderverhuurd. Woningcorporaties stellen dat zij onder meer door invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te weinig mogelijkheden hebben om misbruik van hun woningen op te sporen.

15 februari 2019

Woningtekort
Drie grote woningcorporaties - Ymere, Rochdale en Stadgenoot - bevestigen dat duizenden woningen illegaal worden onderverhuurd. Mede door de illegale onderverhuur komt per jaar slechts een klein deel van de corporatiewoningen in Amsterdam beschikbaar en is de wachttijd voor huurwoningen lang.

Data als onderdeel van aanpak
Illegale onderverhuur hangt volgens woningcorporaties vaak samen met uitkeringsfraude, en andere problemen. Om het probleem van onderverhuur aan te pakken, zouden de corporaties daarom toegang nodig hebben tot meer informatie van de politie, Belastingdienst en Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De gemeente Amsterdam laat weten dat er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van databestanden waarin risicoadressen voor illegale onderverhuur in kaart worden gebracht. Woningcorporaties experimenteren zelf bovendien met het gebruik van sociale media en het verzamelen van data op websites, om meer inzicht te krijgen in de problematiek.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.