Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Consumentenbond stapt naar rechter om klacht tegen Google

Na uitblijven van een besluit door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) inzake een klacht tegen Google stapt de Consumentenbond nu naar de Nederlandse rechter. De klacht betreft het verzamelen van locatiegegevens van Android-gebruikers door Google.

Redactie Privacyweb 30 november 2020

In 2018 werd er door de Consumentenbond samen met zeven andere Europese consumentenorganisaties een klacht tegen Google ingediend. Tegelijkertijd diende de Consumentenbond ook een klacht en handhavingsverzoek in op nationaal niveau, bij de AP. Een jaar geleden werd de AP ook al formeel in gebreke gesteld door de Consumentenbond na uitblijven van een besluit.

Tot op heden is er in deze zaak echter nog geen besluit genomen door de AP, danwel enige informatie gegeven met betrekking tot het verloop van het onderzoek. Van de Ierse toezichthouder, die de Europese klacht behandeld, is er net zo weinig bekend over het verloop van het onderzoek. Daarom stapt de Consumentenbond nu naar de rechter; om een besluit en handhaving op nationaal niveau af te dwingen.

Google overtreedt volgens de Consumentenbond de Algemene verordening gegevensverwerking (AVG) met de manier waarop locatiegegevens van gebruikers worden verzameld. Ten eerste zou Google gebruikers te veel sturen naar het inschakelen van de locatiegeschiedenis waarbij de toestemming ook niet specifiek en geïnformeerd genoeg zou zijn. Ten tweede vraagt Google geen toestemming voor het volgen van web- en appactiviteit (inclusief locatie). Onder bepaalde voorwaarden is dat toegestaan, maar het is de vraag of dat hier het geval is.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.