Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Certificaten voldoen mogelijk niet aan uitgifte-eisen

Onlangs werd bij het NCSC bekend dat bepaalde digitale certificaten niet voldoen aan de uitgifte-eisen voor certificaten. Dit probleem is ontstaan bij het gebruik van bepaalde uitgiftesoftware (ECJBA). Deze software wordt door veel certificaatautoriteiten gebruikt voor het genereren van certificaten. Hierdoor zijn er mogelijk certificaten gegenereerd die niet voldoen aan de eisen. Als deze certificaten niet tijdig worden vervangen, dan kan er een beschikbaarheidsprobleem ontstaan omdat deze certificaten binnenkort niet meer worden geaccepteerd door bijvoorbeeld webbrowsers.

NCSC 14 maart 2019

De uitgifte-eisen voor certificaten schrijven voor dat uitgegeven certificaten, die websites gebruiken voor het opzetten van een beveiligde verbinding, over minimaal een 64-bit serienummer horen te beschikken. In dit geval heeft een fout in ECJBA, open source software waarmee certificaatautoriteiten certificaten genereren, ervoor gezorgd dat het serienummer in werkelijkheid 63-bit is.

Controleer uw certificaten
Het NCSC adviseert organisaties om certificaten die niet voldoen aan de uitgifte-eisen te controleren en indien nodig te vervangen. Om uit te zoeken of certificaten voldoen aan de uitgifte-eisen, kunt u contact opnemen met uw certificaatautoriteit. Dit is uw leverancier van certificaten.

Functie certificaten
Certificaten worden onder andere gebruikt om verkeer naar webpagina’s, e-mails, documenten of verbindingen te beveiligen en vormen hiermee een onmisbare schakel in beveiligd (internet)verkeer.

NCSC volgt ontwikkelingen
Het NCSC volgt de ontwikkelingen nauwgezet en onderhoudt hierover contact met haar partners. Zodra hierover meer bekend is informeert het NCSC u via de website en twitter.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier Informatiebeveiliging

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.