BSN verdwijnt uit MRZ op paspoort

05-09-2018

Het burgerservicenummer (BSN) zal in de toekomst niet meer op de voorkant van de houderpagina van het paspoort worden vermeld, maar enkel nog op de achterkant. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft dit dinsdag laten weten in antwoord op Kamervragen van CDA-Kamerlid Van der Molen. Met de maatregel moet de kans op identiteitsfraude worden geminimaliseerd.

“Ik ben voornemens het BSN uit de MRZ (machine leesbare strook – redactie) te halen en automatisch uitleesbaar te maken op de achterzijde van de houderpagina van paspoorten en identiteits­kaarten. Hierdoor is het BSN niet meer aanwezig en kopieerbaar op de voorzijde van de houderpagina van het paspoort”, aldus de staatssecretaris.

Het BSN is een fraudegevoelig persoonsgegeven. Wanneer het BSN wordt gecombineerd met persoonsgegevens uit andere bronnen, zoals bank- en naamgegevens, ontstaat de mogelijkheid om te frauderen. Op Nederlandse identiteitskaarten staat het BSN op de achterkant en bij rijbewijzen ontbreekt het BSN in de MRZ. Ondanks dat het BSN in paspoorten op de achterkant van de houderpagina wordt vermeld, is het gegeven ook onderdeel van de MRZ, welke nog altijd op de voorkant van de houderpagina staat.

Controlerende instanties, zoals de politie, werken met systemen en processen die erop zijn ingericht dat het BSN uit de MRZ kan worden uitgelezen. “Ik ben dan ook al in gesprek met de betrokken instanties over de termijn waarop zij hun processen zodanig kunnen hebben aangepast dat zij ook het BSN geautomatiseerd kunnen uitlezen als dat op de achterzijde van de houderpagina staat vermeld.” Zodra de staatssecretaris meer weet over de termijn waarop het paspoort zal worden gewijzigd, zal de Tweede Kamer hierover worden geïnformeerd.

Klik hier om alle antwoorden van de staatssecretaris te lezen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer