Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Bedrijven gebruiken persoonlijke gegevens uit online privédomeinen na toestemming burgers

Bedrijven gebruiken informatie over burgers, afkomstig uit online privédomeinen van burgers. Burgers stemmen ermee in dat bedrijven toegang hebben tot de domeinen, omdat dit hen voordeel op kan leveren, bijvoorbeeld wanneer zij een huurwoning proberen te bemachtigen.

14 februari 2019

Informatie via apps
In principe zijn online privédomeinen als MijnOverheid en MijnBelastingdienst vergrendeld achter DigiD en dus alleen inzichtelijk voor burgers zelf. Bedrijven kunnen zich echter toegang verschaffen tot de privédomeinen, door burgers te vragen of ze hun inloggegevens willen delen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via speciale apps, waarin burgers hun DigiD invullen, zodat informatie uit de domeinen kan worden binnengehaald.

Sommige woningcorporaties vragen burgers die willen reageren op een huurwoning bijvoorbeeld hun DigiD in te vullen in een app. Als ze dat doen, wordt vervolgens informatie opgehaald over hun inkomen en eerdere woonadressen.

Privacyschending?
Omdat burgers zelf toestemming geven voor het delen van data, is er in principe geen sprake van privacyschending. De bedrijven zelf benadrukken zelfs dat hun werkwijze kans biedt om de circulatie van persoonsgegevens te verminderen, omdat op deze manier alle gegevens op één plek bewaard en geanalyseerd kunnen worden.

Toch zijn er vraagtekens te plaatsen bij de werkwijze van de betreffende bedrijven. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vraagt zich bijvoorbeeld af of er niet onnodig veel gegevens worden gedeeld via de apps en of burgers wel goed worden geïnformeerd voordat zij toestemming geven tot inzage van online privédomeinen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.