Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Australië al maandenlang doelwit van cyberaanval

Al enkele maanden maakt een hacker het leven van Australische instituties zuur. Het is een grote, professioneel georganiseerde aanval, waar slechts een handjevol landen toe in staat zijn. Tot op heden zijn er geen grote hoeveelheden data buitgemaakt. De overheid roept iedereen op om alert te zijn en maatregelen te nemen om datadiefstal tegen te gaan.

VPN Gids 19 juni 2020

Dat vertelde de Australische premier Scott Morrison afgelopen nacht Nederlandse tijd in een persconferentie, zo schrijft ABC News.

Statelijke cyberactor

Cyberaanvallen zijn helaas aan de orde van de dag. Een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties (VN) zei onlangs nog dat er iedere 39 seconden ergens een cyberaanval plaatsvindt. En nu het coronavirus het dagelijkse leven beheerst, maken cybercriminelen en hackers daar gretig gebruik van om een slaatje uit te slaan.

Australië is al geruime tijd het doelwit van hackers, zo zegt premier Morrison. Hackers vormen al maanden constant een dreiging. In een persconferentie zei de premier dat niet alleen de overheid en politieke instanties het doelwit zijn. Alle lagen en sectoren van de maatschappij zijn slachtoffer van de hackers. In zijn toespraak noemt Morrison nadrukkelijk het politieke partijen, departementen, het bedrijfsleven, onderwijs- en zorginstellingen, alarmdiensten, telecombedrijven en bedrijven die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur.

“Door de omvang en complexiteit weten we dat een statelijke cyberactor verantwoordelijk is voor de aanvallen”, zo weet premier Morrison. Hij zegt niet hardop wie er volgens hem achter de cyberaanvallen zit. Ingewijden zeggen tegenover ABC News dat China hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is voor de maandenlange cyberaanvallen. De Raad van Buitenlandse Betrekkingen, een adviesorgaan van de regering, vermoedt dat China, Rusland of Iran verantwoordelijk is.

Bewustzijn creëren

De premier noemt de cyberaanvallen ‘kwaadaardig’. De doelwitten van de hackers maken een wezenlijk onderdeel uit van het land en bezitten veel economische en persoonlijke, privacygevoelige data. Gegevens waarvan je niet wil dat ze in de verkeerde handen terecht komen. Het is daarom belangrijk dat alle sectoren zich bewapenen tegen deze cyberaanvallen. “Daarom brengen we deze kwestie vandaag onder de aandacht”, aldus Morrison. “Om bewustzijn te creëren, om organisaties aan te sporen de adviezen van experts serieus te nemen en een schild op te werpen om deze kwaadaardige cyberactiviteiten te dwarsbomen. Met name organisaties in de zorg, vitale infrastructuur en essentiële diensten moeten maatregelen nemen.”

Dat cyberaanvallen van dergelijke omvang en complexiteit vandaag de dag plaatsvinden, verbaast premier Morrison niet. “De stappen die we vandaag nemen zijn stappen die we moeten nemen. We blijven zo goed mogelijk op onze hoede.” Op de vraag van een journalist wat de motieven van de hackers zijn, kan de premier geen antwoord geven. “Wat van belang is voor ons is dat de aanvallen plaatsvinden en dat we ons daar op focussen”, aldus Morrison. Hij zegt dat “de beste diensten ter wereld” zich met deze kwestie bezighouden en al hun middelen en kennis inzetten om de cyberaanvallen af te slaan.

Rachael Falk, hoofd van het Cyber Security Cooperative Research Centre (CSCRC), staat vierkant achter de premier. “Het maakt niet uit wie verantwoordelijk is voor de aanvallen. De boodschap van de premier is glashelder: doe wat je moet doen om waardevolle bedrijfsgegevens en persoonsgegevens te beschermen. De dreigingen komen van alle kanten, iedere dag van de week”, zo vertelt ze.

Tips

Minister van Defensie Linda Reynolds laat weten dat cybersecurity “een gezamenlijke verantwoordelijkheid” is. Iedereen moet dan ook zijn best doen om het hackers zo moeilijk mogen te maken om data te bemachtigen. Zo heel moeilijk hoeft dat niet te zijn. Een sterk wachtwoord is een goed begin. Hoe moeilijker je wachtwoord is te raden, des te meer moeite hackers moeten doen om deze te kraken. Wil je weten hoe je sterke wachtwoorden maakt en beheert? Lees dan onze handleiding over dit onderwerp.

Een andere maatregel die je eenvoudig kunt nemen om het hackers moeilijker te maken, is door beveiligingsupdates te installeren. Potentieel gevaarlijke beveiligingsrisico’s worden dan gepatcht. Dat geldt voor al je apparaten, zoals je computer, laptop, smartphone en tablet. Een derde tip die we je kunnen geven is door regelmatig een back-up te maken van je belangrijkste bestanden. Mocht je computer per ongeluk geïnfecteerd raken met een virus of andere vorm van malware, dan ben je je data niet kwijt. Back-ups kun je opslaan op een externe harde schijf, maar ook in de cloud.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Informatiebeveiliging

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.