Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Arizona klaagt Google aan om ‘misleidende praktijken’ voor verzamelen locatiegegevens

De Amerikaanse staat Arizona sleept Google voor de rechter. De officier van Justitie in Arizona, Mark Brnovich, beschuldigt de zoekmachinegigant van “misleidende en oneerlijke” praktijken om de locatiegegevens van Android-gebruikers te verzamelen. Brnovich eist dat Google een schadevergoeding betaalt, waarvan de hoogte vooralsnog onbekend is. Dat zegt de officier van justitie in een interview met de Washington Post. Tevens laat Brnovich zich op Twitter kritisch uit over de ‘streken’ van Google.

VPN Gids 29 mei 2020

Locatiegegevens

Google en privacy is altijd al een delicate relatie geweest. Google heeft zijn imperium opgebouwd rondom dataverzameling, ook wel big data genoemd. Door zoveel mogelijk informatie over haar gebruikers binnen te harken, is ze in staat om hen relevantie advertenties voor te schotelen. Voor adverteerders is dat fijn, omdat ze weten dat hun boodschap bij de juiste mensen terecht komt. Gebruikers mogen in hun handen klappen dat ze persoonlijke advertenties aangeboden krijgen. Althans, dat is de missie die Google naar de buitenwereld communiceert.

Data die Google graag in handen heeft, zijn locatiegegevens. En zo vreemd is dat niet. Het geeft adverteerders de mogelijkheid om diensten die ze lokaal aan te bieden te promoten via het advertentieplatform van Google. Denk bijvoorbeeld aan de fietsenmaker die je band kan plakken als hij tijdens een fietstocht kapot gaat. Of de lunchroom die kakelverse broodjes gezond aanbiedt. Of de ijscoman die Italiaanse ijs verkoopt op een warme en zomerse dag.

‘Niet boven de wet’

Niet iedereen is hiervan gecharmeerd. Mark Brnovich, de Officier van Justitie in de staat Arizona, vindt dat Google haar boekje ver te buiten gaat om locatiegegevens te bemachtigen. Hij beschuldigt de zoekgigant ervan dat het stiekem locatiegegevens van Android-gebruikers verzamelt, ook als ze dat hebben uitgeschakeld. Tegenover de Washington Post zegt Brnovich dat Google zijn besturingssysteem Android zo heeft ingesteld om zijn advertentie-imperium te vergroten en gebruikers voorliegt over de wijze waarop hun persoonlijke informatie wordt beschermd.

“Vandaag hebben we een rechtszaak aangespannen tegen Google wegens misleidende en oneerlijke werkwijzen om de locatiegegevens van gebruikers te bemachtigen, die Google uitmelkt voor zijn lucratieve advertentie business”, zo vertelt Brnovich op Twitter. Hij vindt dat Google zich tegenover de rechter moet verantwoorden voor deze praktijken.

“Google heeft misschien veel geld, maar dat wil niet zeggen dat ze kan doen en laten wat ze wil. Met deze rechtszaak wil ik Google duidelijk maken dat Arizona wetgeving heeft om consumentenfraude tegen te gaan. Google is misschien het meest innovatieve bedrijf ter wereld, maar dat betekent niet dat ze boven de wet staat.”

Verder stelt de Officier van Justitie dat gebruikers dagelijks op de producten en diensten van Google vertrouwen. “Tegelijkertijd maakt Google het zijn misleidende en oneerlijke praktijken zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, om een betekenisvolle opt-out te bieden van Googles verzamelpraktijken van locatiegegevens.” Brnovich wil dat Google een schadevergoeding betaalt. Het is onbekend aan welk bedrag hij denkt.

Reactie Google

De reactie van Google op de aanstaande rechtszaak is kort en krachtig. “De advocaten die deze rechtszaak hebben aangespannen hebben onze diensten verkeerd geïnterpreteerd. We hebben altijd privacyfuncties in onze producten ingebouwd en robuuste controles voor locatiedata geleverd. We kijken er naar uit om de zaak recht te zetten.”

Locatie tracking uitschakelen

Het is niet de eerste keer dat Google zijn handen brandt aan dit onderwerp. In de tweede helft van 2018 kwam het bedrijf ook al in opspraak over het verzamelen van locatiegegevens. Gebruikers dachten dat ze locatie tracking konden uitschakelen door de locatiegeschiedenis in het instellingenmenu uit te zetten.

Niets was minder waar. Onderzoekers van de Princeton University ontdekten dat Google gewoon doorging met het verzamelen van locatiegegevens. Om locatie tracking volledig uit te schakelen, moesten gebruikers nog verder in de instellingen duiken en de functie ‘Web- en app-activiteit’ zoeken. Pas wanneer ze hier de schuifknop omzetten, verzamelde Google niet langer locatiegegevens. Een groot aantal apps en smartphonefunctionaliteiten werkt dan niet optimaal, maar dat is de prijs die gebruikers betalen voor het uitschakelen van locatiegeschiedenis.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.