Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

AP waarschuwt: inzage medische dossiers alleen toegestaan met toestemming van de patiënt

De Autoriteit persoonsgegevens (AP) heeft per brief aan minister van Rijn aangegeven dat inzage in medische dossiers alleen is toegestaan met toestemming van de patiënt.

Redactie Privacyweb 1 april 2020

De Nederlandse privacytoezichthouder reageert hiermee op het voornemen van het kabinet om vanwege de coronacrisis de privacywetgeving op medisch gebied te gaan versoepelen. Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, werkt hiervoor samen met minister Martin van Rijn (Medische Zorg) aan een tijdelijke regeling. Wat er precies in deze tijdelijke regeling komt te staan is nog onbekend, maar de regeling zou inzage voor huisartsen en artsen op de eerste hulp in het medisch dossier van patiënten mogelijk moeten maken.

Te langzaam

Volgens de regering gaat de toets of patiënten aan het coronavirus lijden op dit moment te langzaam. De huidige privacyregels zijn niet berekend op de grote toestroom, meent het kabinet. Vanwege de coronacrisis komen veel mensen met klachten vaak bij een andere huisarts terecht dan hun reguliere arts, en een andere huisarts mag volgens de huidige privacywetgeving niet zomaar inzage krijgen in de medische dossiers.

Ernst

De AP vindt gezien de ernst van de coronacrisis een tijdelijke versoepeling van de regelgeving gerechtvaardigd. Zo is mondelinge toestemming gedurende de coronacrisis voldoende, in plaats van schriftelijke. Toestemming van de patiënt blijft echter noodzakelijk voor de fundamentele bescherming, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. Medische gegevens bevatten namelijk "zeer gevoelige en persoonlijke informatie". Deze gegevens kunnen dan door artsen worden ingezien, maar alleen als de patiënt daar ter plekke toestemming voor geeft.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in de dossiers AVG Coronavirus en Privacy in de zorg

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.