AP vervolgt campagne met informatie over persoonsgegevens van zieke werknemers

02-10-2019

Wat mag je als werkgever vragen aan een werknemer die zich ziek meldt? Wat mag je vastleggen in zijn/haar personeelsdossier? En wat mag je over die werknemer vertellen aan zijn of haar collega’s? Ondernemers stellen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hier regelmatig vragen over. De AP vervolgt de campagne ‘Wat betekent de privacywet voor jou(w bedrijf)?’ met praktische informatie voor ondernemers over de verwerking van persoonsgegevens van hun zieke werknemers. Zoals antwoorden op de meest gestelde vragen en een privacyvideo over wat je mag vastleggen over je zieke werknemer.

Op de werkvloer gelden specifieke privacyregels rondom het vastleggen van informatie bij ziekte. Gezondheidsgegevens zijn bijzondere persoonsgegevens. Deze gegevens worden extra beschermd door de privacywet.

Maar de privacywet geeft een werkgever wel de ruimte om de noodzakelijke informatie over zieke werknemers vast te leggen. Bijvoorbeeld informatie om te laten beoordelen of de werkgever het loon moet doorbetalen. Een werkgever moet hierbij rekening houden met de privacy van de zieke werknemers.

Campagne ‘Wat betekent de privacywet voor jou(w bedrijf)?’

In reactie op de meest gestelde vragen, heeft de AP de informatie over wat je mag vastleggen over zieke werknemers uitgebreid. Bestaande QenA’s zijn aangepast, er zijn nieuwe QenA’s toegevoegd en de AP biedt een privacyvideo over wat je mag vastleggen over zieke werknemers. Deze informatie deelt de AP via de campagnewebsite hulpbijprivacy.nl en social media.

De AP publiceerde de afgelopen maanden steeds informatie over een ander onderdeel van de AVG. Aan bod kwamen: de privacyrechten van klanten, datalekken en verwerkers. November is de laatste campagnemaand. Deze staat in het teken van de grondslagen voor verwerking van persoonsgegevens. Met de campagne beantwoordt de AP de meest gestelde vragen van ondernemers over de privacywet.

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Privacy op de werkvloer

bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Van onze partners

Privacy op de werkvloer

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer