Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Amsterdam spant rechtszaak aan tegen maker Parkeerwekker-app

De gemeente Amsterdam en Luis Roman, de bedenker van Parkeerwekker, stonden maandagmiddag voor de rechter. De gemeente vindt dat de ondernemer zich schuldig maakt aan privacyschending en aanzet tot belastingontduiking. Roman is zich van geen kwaad bewust en stelt dat hij met zijn applicatie “welwillende en vergeetachtige mensen” een dienst bewijst. Diverse media schrijven over deze zaak.

VPN Gids 19 januari 2021

‘Scanauto’s zijn een melkkoe voor steden’

Steeds meer gemeenten gebruiken scanauto’s in plaats van parkeerwachters om te controleren of automobilisten parkeergeld hebben betaald. In plaats van handmatig te onderzoeken of mensen voldoende parkeergeld hebben betaald, gebeurt dit automatisch en in real-time. Voor gemeenten is dit ideaal, omdat ze sneller en efficiënter hun parkeerbeleid kunnen handhaven.

Voor burgers zijn scanauto’s het een doorn in het oog, omdat de kans op een boete groter is. Uit de praktijk blijkt dat scanauto’s inderdaad aanzienlijk meer verbalen uitschrijven dan parkeercontroleurs. Dat leverde de gemeente Amsterdam in 2018 maar liefst 30 miljoen euro op aan naheffing, zo berekende Het Parool in 2019. Het dagblad noemt het systeem een ‘melkkoe voor steden’.

Zo werkt Parkeerwekker

Ondernemer Luis Roman bedacht daar iets op: de app Parkeerwekker. Dat werkt als volgt. Mensen installeren een dashboardcamera in hun auto. Deze is verbonden met een platform dat de beelden uitleest. Dit systeem controleert of er een scanauto van de gemeente in de buurt is. Als dat het geval is en automobilisten hebben geen parkeergeld betaald, ontvangen dan via de Parkeerwekker-app een pushnotificatie (waarvoor ze een klein bedrag van 1,49 euro betalen). Ze hebben dan vijf minuten de tijd om een parkeerkaart te kopen en een boete te ontlopen.

Parkeerwekker is actief in Amsterdam, Tilburg, Utrecht, Delft, Diemen, Groningen, Alphen aan den Rijn, Bergen op Zoom, Leiden en Rotterdam. Naar eigen zeggen heeft de dienst ruim 50.000 euro aan parkeerboetes weten te voorkomen. Volgens de teller maken bijna 800 automobilisten gebruik van de dienst.

‘Iedereen maakt wel eens een foutje’

Roman heeft geen hoge dunk van scanauto’s. De ondernemer zegt tegenover RTL Nieuws dat het een “oneerlijk systeem” is dat “ontwikkeld is door bureaucraten en ingenieurs”. Het is niet zo dat hij tegen het betalen van parkeergeld is. Het komt volgens hem regelmatig voor dat mensen vergeten te betalen als ze ergens parkeren. “Iedereen maakt wel eens foutje. Ik vergeet ook weleens dat ik te hard rijd en dan ben ik ook blij dat een app aangeeft dat ik dat doe en een flitscontrole nader”, aldus Roman.

De ondernemer zegt dat hij met Parkeerwekker een dienst verleent aan “welwillende, vergeetachtige mensen”. Het enige dat zijn app doet is hen waarschuwen dat ze geld in de meter moeten doen, zo legt hij uit tegenover de NOS. Scanauto’s schrijven volgens hem onnodig veel parkeerboetes uit, wat tot frustratie leidt bij mensen.

Amsterdam: ‘Parkeerwekker ondermijnt parkeerbeleid’

De gemeente Amsterdam is het niet eens met deze lezing en spant daarom een rechtszaak aan tegen Parkeerwekker. Volgens de gemeente maakt de dienst zich schuldig aan privacyschending en zet het automobilisten aan tot belastingontduiking. Ze vindt dat Parkeerwekker het parkeerbeleid ondermijnt en wil dat de dienst onmiddellijk stopt.

“De gemeente heeft betaald parkeren ingevoerd om optimaal gebruik te kunnen maken van de schaarse ruimte in Amsterdam en om de stad bereikbaar te houden. Als partijen in strijd met de regelgeving handelen, treden we daar tegen op. In het geval van Parkeerwekker is de gemeente van mening dat deze dienst tegen stedelijke regelgeving en de doelen van het beleid ingaat”, zo vertelt een woordvoerder van de gemeente tegenover RTL Nieuws.

Rechtbank doet over twee weken uitspraak

Eind vorig jaar dreigde de gemeente Amsterdam al met een kort geding als Parkeerwekker niet binnen zeven dagen de stekker uit de dienst in de hoofdstad zou trekken. Verantwoordelijk wethouder Sharon Dijksma gaf aan dat ze de voorkeur gaf aan ‘een goed gesprek’. De dialoog leverde niets op, waardoor de gemeente nu alsnog heeft besloten om een rechtszaak aan te spannen.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak over de zaak. Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier en een van de vaste gasten bij het televisieprogramma Wegmisbruikers, denkt niet dat er een verbod komt. “Moreel gezien vind ik de app onjuist. Als je een broodje gaat halen, moet je dat ook betalen. Toch zou het me verbazen als de rechter zegt: dit gaan we verbieden”, vertelt hij aan RTL Nieuws.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.