Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Amerikaans ministerie van justitie start mededingingszaak tegen Google

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft aangekondigd Google voor de rechter te slepen. De techgigant Alphabet, het moederbedrijf van Google, wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van de monopoliepositie van Google als zoekmachine.

Redactie Privacyweb 21 oktober 2020

Volgens het Amerikaanse ministerie zou Google misbruik hebben gemaakt van de machtspositie van het bedrijf door afspraken te maken met aanbieders van mobiele technologie en browsers. Onder andere door het onmogelijk te maken om de Google zoekmachine van zowel Apple als Android telefoons te verwijderen. Ook is Google bijvoorbeeld de standaard zoekmachine bij browsers zoals Safari.

Alhoewel het over het algemeen niet illegaal is om een monopoliepositie te hebben, is het niet toegestaan om misbruik te maken van een dergelijke positie. Er is sprake van misbruik wanneer er vaste hoge prijzen worden afgesproken tussen concurrenten onderling, of andere afspraken die oneerlijke concurrentie als resultaat hebben.

De langverwachte rechtszaak tegen Google is het resultaat van een onderzoek dat vorig jaar werd ingesteld door het Ministerie van Justitie naar de vier machtigste techbedrijven in Amerika; Alphabet, Apple, Amazon en Facebook. Volgens de onderzoekscommissie beschermen deze techgiganten hun eigen en elkaars positie door middel van – ongeoorloofde – afspraken. Daardoor creëren ze een oneerlijke concurrentiepositie en belemmeren ze technologische innovatie. Daarbij zouden ze slecht omgaan met de privacy van hun gebruikers.

Google werd al eerder veroordeeld door de Europese Commissie tot meerdere miljardenboetes (in 2017, 2018 en 2019) in vergelijkbare zaken omtrent mededinging. Als het deze zaak verliest zou dit tot grote veranderingen in het internetlandschap kunnen leiden. Echter, met een wereldwijd team van advocaten zal Google naar verwachting hard terugvechten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.