Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Advies omtrent datalek GGD

Bij de GGD is een datalek geconstateerd. Dit datalek is afkomstig uit de 2 belangrijkste coronasystemen van de GGD (onder andere data als adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers zouden zijn gelekt). De omvang van het datalek is nog niet geheel duidelijk.

Rijksoverheid 2 februari 2021

 

Advies:

De kans op identiteitsfraude is klein. Met alleen het BSN en NAW-gegevens kunnen geen bankrekeningen worden geopend of telefoonabonnementen worden afgesloten. Dit is alleen mogelijk indien (een kopie van) het identiteitsdocument (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) of documentnummer bij het datalek is betrokken. Wel is het verstandig om alert te zijn op misbruik. De burger kan contact opnemen met de GGD om te bepalen of zijn/haar gegevens bij het datalek zijn betrokken. Als de persoonsgegevens zijn gelekt en er daarna daadwerkelijk misbruik is gemaakt kan de burger worden doorverwezen naar het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) en kan er aangifte bij de politie worden gedaan. Zij helpen verder om de juiste stappen te ondernemen om de situatie op te lossen.

BSN

In sommige gevallen wordt ook gevraagd om het BSN te wijzigen. De kans op identiteitsfraude met alleen het BSN is zoals aangegeven klein. Het BSN is een zogenaamd ‘informatieloos’ nummer en wordt alleen door de overheid gebruikt bij de verwerking van persoonsgegevens en in contact met de burger. Het is in het geval van een datalek niet nodig om het BSN te veranderen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.