80 procent ouders houdt kind online in het oog

07-02-2019

Ruim acht op de tien ouders hebben een of meerdere maatregelen genomen om het online gedrag van hun kind in de gaten te houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland.

Online meekijken met het kind en de mobiele telefoon en sociale media checken, zijn maatregelen die ouders het meest toepassen. Meer van de helft van de in totaal duizend respondenten zegt dit te doen. Voor de meeste voorzorgsmaatregelen geldt dat moeders dit vaker doen dan vaders.

Peter Nikken, onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut en hoogleraar mediaopvoeding, begrijpt de angst bij ouders. Toch waarschuwt hij voor de eventuele gevolgen van hun waakzaamheid. 'Als ouders te controlerend zijn, is dat pedagogisch helemaal niet zo goed voor het kind. Kinderen moeten juist vrijheid hebben en autonomie kunnen ontwikkelen. Een goede balans tussen controleren en ruimte geven is daarom belangrijk. Laat kinderen meebeslissen, vraag waar ze online mee bezig zijn en leg uit waarom sommige dingen nog niet mogen.'

Dit artikel is ook te vinden in het dossier Jeugd en onderwijs

bron: Nederlands Jeugdinstituut

Van onze partners

Basiscursus Privacy in het sociale domein

Deze cursus neemt u mee langs de dilemma’s en vragen die opdoemen in het sociaal domein. Geeft inzicht in de privacy principes, bespreekt de misverstanden zoals ‘toestemming’ en biedt houvast bij de dagelijkse taakuitvoering.

→ Lees meer

Opleiding Privacy in het sociaal domein - 3 daags (vervolg op basiscursus)

Met deze driedaagse opleiding wordt u opgeleid tot privacy professional in het sociaal domein.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer