Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

80 procent ouders houdt kind online in het oog

Ruim acht op de tien ouders hebben een of meerdere maatregelen genomen om het online gedrag van hun kind in de gaten te houden. Dat blijkt uit onderzoek van het Safer Internet Centre Nederland.

Nederlands Jeugdinstituut 7 februari 2019

Online meekijken met het kind en de mobiele telefoon en sociale media checken, zijn maatregelen die ouders het meest toepassen. Meer van de helft van de in totaal duizend respondenten zegt dit te doen. Voor de meeste voorzorgsmaatregelen geldt dat moeders dit vaker doen dan vaders.

Peter Nikken, onderzoeker bij het Nederlands Jeugdinstituut en hoogleraar mediaopvoeding, begrijpt de angst bij ouders. Toch waarschuwt hij voor de eventuele gevolgen van hun waakzaamheid. 'Als ouders te controlerend zijn, is dat pedagogisch helemaal niet zo goed voor het kind. Kinderen moeten juist vrijheid hebben en autonomie kunnen ontwikkelen. Een goede balans tussen controleren en ruimte geven is daarom belangrijk. Laat kinderen meebeslissen, vraag waar ze online mee bezig zijn en leg uit waarom sommige dingen nog niet mogen.'

Dit artikel is ook te vinden in het dossier Jeugd en onderwijs

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.