Toestemming energieconsument vereist voor uitwisseling persoonsgegevens

14-01-2020

ECLI:NL:CBB:2020:3

De Informatiecode biedt geen grondslag voor de onderlinge uitwisseling van consumentengegevens in de energiesector. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag. Het CBb vernietigt de aanpassingen in de Informatiecode, omdat deze een plicht tot uitwisseling in het leven roept zonder dat is verzekerd dat een daarvoor een door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voorgeschreven grondslag (zoals toestemming van de klant) aanwezig is.

De Informatiecode is een wettelijke regeling onder meer over de wijze van gegevensverwerking voor de leveranciers en transporteurs van gas en elektriciteit. Onderlinge uitwisseling van consumentengegevens maakt een zogenoemd Aanbod-op-Maat mogelijk en vergemakkelijkt daarmee het overstappen van energieleverancier. De energiebranche dacht dat wijziging van de Informatiecode een wettelijke grondslag voor de onderlinge uitwisseling kan bieden. In navolging van het wetgevingsadvies van de Autoriteit Persoonsgegevens, zag de Autoriteit Consument en Markt dat anders: uitwisseling van die gegevens kan alleen met toestemming van de klant.


Deze uitspraak is ook te vinden in het dossier AVG

bron: Rechtspraak.nl

Van onze partners

Privacy voor finance professionals

→ Lees meer

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Hanna Rab (junior uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail hanna@berghauserpont.nl.

Masterclass Privacy: the next step

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer