Taakstraffen voor cybercrime

21-12-2018

ECLI:NL:RBDHA:2018:15097

De Rechtbank Den Haag heeft uitspraak gedaan in drie zaken die op een thema-zitting Cybercrime stonden op 6 december 2018.

Poging afdreiging
Een man is veroordeeld voor een poging afdreiging nadat een BDSM-spel op Second Life tussen hem en het latere slachtoffer was beëindigd. De verdachte dreigde de seksuele fetisj van het slachtoffer bekend te maken aan diens familie, vrienden en collega’s. Bij de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachte niet meer het BDSM-spel tot doel had, maar alleen het verkrijgen van geld. De verdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 160 uren, waarvan 60 uren voorwaardelijk.

Identiteitsfraude
Een jonge vrouw is veroordeeld voor identiteitsfraude. Zij heeft de foto van het slachtoffer misbruikt door die zonder toestemming op social media accounts te gebruiken. Zij gebruikte die accounts om mannen te lokken voor pay-dates (afspraakjes voor seks tegen betaling). De verdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 160 uren, waarvan 80 uren voorwaardelijk. Ook moet zij het slachtoffer een schadevergoeding betalen. De rechtbank spreekt haar vrij van afdreiging.

Computervredebreuk
Twee mannen zijn veroordeeld voor het gebruik van gegevens die waren buitgemaakt bij een inbraak op de computerserver van een bedrijf. Eén van hen is ook veroordeeld voor computervredebreuk op die server . Beiden hadden een werkrelatie met het bedrijf en hebben gezamenlijk de gegevens aangeleverd bij het Gerechtshof in een arbeidsrechtelijk geschil tussen het bedrijf en één van hen. De verdachten zijn veroordeeld tot taakstraffen van 40 uur en 120 uren.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier Informatiebeveiliging

bron: Rechtspraak.nl

Van onze partners

Vergadersoftware: Beveiliging en Privacy

→ Lees meer

Inkoop Software (diensten)

→ Lees meer

Cursus: werken aan een privacybewuste organisatie

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer