Rechter beveelt Google zoekresultaat te verwijderen

18-04-2018

ECLI:NL:RBAMS:2018:1644

Een oud artiestenmanager heeft Google voor de rechter gesleept nadat hij beroep had gedaan op het vergeetrecht, maar geen gehoor kreeg. Met succes, want de rechter heeft Google nu bevolen het betreffende zoekresultaat over het strafrechtelijke verleden van de manager uit de zoekresultaten van de zoekmachine te verwijderen.

Wanneer de naam van de oud artiestenmanager in Google werd ingevoerd, kwam een verwijzing naar een artikel van NRC Handelsblad naar voren. In het artikel werd de volledige naam van de manager vermeld en inhoudelijk ingegaan op een strafproces. Het artikel is inmiddels tien jaar oud.

Google wilde de verwijzing niet verwijderen, onder andere vanwege het publiekelijke belang van de informatie: het artikel van NRC was het enige zoekresultaat dat verwees naar informatie over de meerdere strafrechtelijke veroordelingen van de artiestenmanager. Google voerde aan dat het artikel relevant zou zijn voor het beoordelen van de professionele integriteit van de artiestenmanager. Het artikel van NRC zou verder ook geen persoonlijke informatie over het privéleven van de verzoeker bevatten en niet onnodig grievend zijn.

De rechter oordeelt echter dat er geen sprake is van voldoende bijzonder en zwaarwegend publiek belang. De veroordeling ging om een respectievelijk licht vergrijp met als gevolg een taakstraf van 80 uur, en nergens is uit gebleken dat de strafzaak in de publieke belangstelling heeft gestaan. Het recht op eerbiediging van het privéleven en het recht op bescherming van persoonsgegevens weegt in dit geval dan ook zwaarder dan het economische belang van de exploitant van de zoekmachine en het gerechtvaardigde belang van de internetgebruikers die mogelijk toegang kunnen krijgen tot de desbetreffende zoekresultaten.

Van onze partners

Checklist Privacy AVG

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer