Rechtbank: 'Slachtoffers mogen niet de dupe worden van niet op elkaar aansluitende systemen'

08-04-2019

ECLI:NL:RBOBR:2019:1807

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag - in strijd met de wet - een verdachte veroordeeld tot het betalen van schade die hij veroorzaakte door een aantal auto’s te beschadigen.

Een 45-jarige verdachte maakte zich eind 2018 schuldig aan mishandeling in ’s-Hertogenbosch en het beschadigen van auto’s in Helmond en Nuenen. De schade aan de auto’s was ongeveer 600 euro. De verdachte werd vervolgd voor beide delicten. De twee strafzaken konden niet gevoegd worden behandeld omdat zij waren geregistreerd in twee verschillende administratieve systemen.

In beide zaken kwam de rechtbank tot het oordeel dat de verdachte niet toerekeningsvatbaar was en werd hij ontslagen van alle rechtsvervolging. In de mishandelingszaak oordeelde de rechtbank dat de verdachte in een psychiatrisch ziekenhuis moet worden opgenomen. Daarom kon in de vernielingszaak de rechtbank niet nog een keer diezelfde plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis opleggen.

Dit had in de vernielingszaak tot gevolg dat de eigenaren van de auto geen schadevergoeding konden krijgen, want de verplichting de schade te vergoeden kan alleen worden opgelegd als de verdachte tot een straf of maatregel wordt veroordeeld. Als de zaken gevoegd behandeld hadden kunnen worden, was dit probleem er niet geweest. De rechtbank vindt dat de slachtoffers in de vernielingszaak niet de dupe mogen worden van het feit dat twee administratieve registratiesystemen niet op elkaar aansluiten. Daarom wees zij - in strijd met de wet - de door de eigenaren van de auto’s gevraagde schadevergoeding toe.

Klik hier om ook de andere uitspraak (ECLI:NL:RBOBR:2019:1808) te bekijken.

bron: Rechtspraak.nl

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer