Langsrijden geen reden voor verwijderen camerabeelden

28-02-2018

ECLI:NL:RVS:2018:590

Naar aanleiding van een hoger beroep inzake het recht op privéleven heeft Raad van State beslist dat beveiligingscamera's die op gemeentegrond van een industrieterrein in Emmeloord staan, niet hoeven te worden verwijderd.

Het hoger beroep werd aangespannen door een inwoonster van Dronten, die langs de beveiligingscamera's was gereden. Zij is van mening dat het kenteken van haar auto een privacygevoelig gegeven is en dat dit gegeven zonder toestemming is opgeslagen. Als gevolg van de gemaakte opnames voelde zij zich in haar privacy aangetast. Haar verzoek tot verwijdering van de beveiligingscamera's werd door de gemeente echter niet gehonoreerd, waarna de inwoonster de zaak voor de rechter bracht.

Raad van State oordeelt net als de gemeente dat de eis van de vrouw ongegrond is. Bij de tot standkoming van het oordeel is gekeken naar welke gegevens door de beveiligingscamera's worden verzameld, in hoeverre de gegevens worden verwerkt en gebruikt, of de gegevens ergens worden geopenbaard en hoelang de gegevens worden opgeslagen.

De gegevens die door de beveiligingscamera's worden verzameld, worden na zeven dagen vernietigd. Daarbij worden de beelden enkel geraadpleegd in geval van een incident. Ook is beoordeeld of de inwoonster een belanghebbende is zoals staat omschreven in artikel 1:2 van het Awb. Dit laatste is niet het geval; de vrouw is enkel passant en heeft geen bijzonder, individueel en rechtstreeks belang waarmee zij zich onderscheidt van andere weggebruikers die de camera's passeren.

Het beroep van de vrouw op het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens is door Raad van State eveneens ongegrond verklaard. Wie een publieke ruimte betreedt, moet de redelijke verwachting hebben dat zijn of haar privéleven in het geding is.

Van onze partners

Cameratoezicht & Privacy: Hoe richt ik mijn camerabeleid in?

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer