Google moet zoekresultaten over door tuchtcollege veroordeelde arts verwijderen

18-01-2019

ECLI:NL:RBAMS:2018:8606

Google moet de zoekresultaten over een door het tuchtcollege berispte arts uit haar gelijknamige zoekmachine verwijderen. Volgens de rechtbank Amsterdam weegt het recht op privacy van de arts zwaarder dan het publieke belang om online eenvoudig oordelen van het medisch tuchtcollege te kunnen vinden. Het is de eerste keer dat een rechter een uitspraak doet over het medisch tuchtrecht en het recht om vergeten te worden.

Als gevolg van fouten tijdens de nazorg van een geopereerde patiënt, heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg de arts tijdelijk geschorst uit het BIG-register. Dit is in hoger beroep omgezet naar een voorwaardelijke schorsing. De arts ondervond zowel privé als zakelijk last van de in Google getoonde zoekresultaten. Omdat zowel Google als de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het verzoek van de arts om de zoekresultaten te verwijderen niet honoreerden, stapte zij uiteindelijk naar de rechter.

De rechter beslist in het voordeel van de arts is van mening dat de zoekresultaten mogelijk het idee geven dat de arts moet worden gewantrouwd. Omdat de berisping van het tuchtcollege uiteindelijk werd omgezet naar een voorwaardelijke schorsing, gaat het volgens de rechter om een fout die niet zo ernstig is dat zij geen patiënten meer zou mogen behandelen.

Eén van de zoekresultaten linkt naar een niet-officiële zwarte lijst van medische hulpverleners die door de tuchtcolleges zijn veroordeeld. Volgens de AP hoefde de link naar deze lijst niet verwijderd te worden, omdat het om relevante informatie ging; de proeftijd van de arts nog niet voorbij was en het is belangrijk voor het publiek om eenvoudig informatie in te kunnen winnen over beslissingen van het tuchtcollege. De rechtbank oordeelt echter dat het BIG-register hiervoor dient en niet een niet-officiële zwarte lijst. Google moet de zoekresultaten dan ook verwijderen en de proceskosten op zich nemen.

Dit artikel is ook te vinden in het dossiers Privacy in de zorg en AVG

Van onze partners

Internationale doorgifte van persoonsgegevens: hoe regel je dat in de praktijk?

→ Lees meer

Handboek DPIA's

→ Lees meer

De AVG en de basisregistraties van de publieke sector: eenmalige verstrekking, meervoudig gebruik

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer