Eigenaar studentenhuis moet privacy inwoners respecteren, maar mag in huis blijven wonen

12-03-2018

ECLI:NL:RBMNE:2017:6772

Bewoners van een studentenhuis voelen zich aangetast in hun privacy op het moment dat hun huisbaas hetzelfde pand betrekt. Hij bemoeit zich volgens de studentes met hun privéleven en gaat hun kamers binnen. Als eigenaar van een (studenten)huis staat het vrij om er zelf ook te wonen. Omdat de overlast al verminderd is en de huisbaas toezegt de privacy te zullen respecteren, wordt de eis van de studenten dat de huisbaas zijn verblijf in het pand staakt, afgewezen.

Door een oorzaak die er volgens de kantonrechter niet toedoet, betrekt de eigenaar van een studentenhuis een van de kamers op de begane grond, met gedeelde voorzieningen. De eisers vinden dat zij in hun woongenot en privacy worden geschaad. De studentes hebben er niet voor gekozen om intrek te nemen bij een hospita, maar wilden in een studentenhuis wonen. De huisbaas mengt zich in hun privéaangelegenheden, betreedt zonder toestemming de kamers en bemoeit zich met alledaagse zaken zoals de afwas. Hoewel ze erkennen dat de overlast verminderd is sinds de huisbaas zijn intrek heeft genomen in de zolderkamer met eigen voorzieningen, willen zij toch dat hij vertrekt; er zou al te veel gebeurd zijn.

De huisbaas vindt dat hij goede afspraken heeft gemaakt met de studentes, maar geeft ook toe dat hij de kamers heeft betreden en boos op de studentes is geworden. Hij zegt toe dat dit niet meer zal gebeuren en hij voortaan alleen schriftelijk zal communiceren.

De kantonrechter ziet geen reden om in te grijpen; de eigenaar heeft het recht om in zijn eigen huis te wonen. Daarnaast hebben de meeste incidenten plaatsgevonden in de tijd dat de eigenaar nog op de begane grond woonde. Het is niet aannemelijk dat er op dit moment nog steeds last is van onrechtmatige hinder.

Wel heeft de kantonrechter de huiseigenaar er expliciet op gewezen dat hij als huisbaas de privacy van de huurders moet respecteren. Hij mag niet te pas en te onpas de kamers betreden, of deze nou op slot zijn of niet. Dit mag alleen in een uiterst geval, wanneer er sprake is van spoed, zoals bij een gesprongen waterleiding. Omdat er op de zolderverdieping eigen voorzieningen zijn, dient de huisbaas ook geen gebruik te maken van de gemeenschappelijke keukens en sanitaire ruimtes op de andere verdiepingen.

Mocht de huisbaas zich niet aan de richtlijnen houden, kan hij wel veroordeeld worden tot ontruiming, maar met deze stand van zaken, is de eis van de studentes verworpen.

bron: Redactie

Van onze partners

Opleiding Privacy in het sociaal domein - 3 daags

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer