De burgemeester mocht een belwinkel in Amsterdam-Oost voorlopig niet sluiten

15-01-2018

ECLI:NL:RBAMS:2018:79

Veen, Martijn van der

In Amsterdam heeft de voorzieningenrechter de sluiting van een belwinkel geschorst tot de behandeling van het bezwaar op het besluit. De belwinkel werd op 2 januari gesloten omdat uit de winkel PGP-telefoons werden verkocht. Dit zou volgens de burgemeester een ernstig gevaar voor de openbare opleveren. De gemeente Amsterdam richt zich al langere tijd op het verstoren en beëindigen van activiteiten die georganiseerde criminaliteit in stand houden. De sluiting van de belwinkel had als doel "de loop uit het pand te halen door de bekendheid van de belwinkel als plek waar criminelen hun PGP-telefoons kunnen kopen te beëindigen. Ook wil de gemeente naar buiten laten zien dat het faciliteren van (zware) criminelen door de verkoop van PGP-telefoons een verstoring van de openbare orde oplevert en dat tegen deze ondermijnende activiteit hard wordt opgetreden."

Met PGP-telefoons kunnen de gebruikers versleuteld met elkaar communiceren. De versleuteling is vergelijkbaar met de versleuteling die kan worden gebruikt in e-mails en chatdiensten. In de praktijk worden PGP-telefoons regelmatig door criminelen gebruikt om versleuteld te communiceren. Omdat de politie deze communicatie niet kan afluisteren zijn bepaalde bijzondere bevoegdheden van de politie, zoals het afluisteren van telefoongesprekken, niet meer effectief. De gemeente heeft de sluiting onderbouwd door middel van een bestuurlijke rapportage en daarbij overwogen dat in de belwinkel regelmatig personen komen met criminele antecedenten, en deze de telefoons ook lijken te kopen.

De eigenaars van de belwinkel geven aan dat de reden van sluiting, namelijk de mogelijke verstoring van de openbare orde, niet aan de orde is. Het verkopen van PGP-telefoons is legaal. De rechter gaat hierin mee: "Weliswaar is het een feit van algemene bekendheid dat PGP-telefoons veel door criminelen worden gebruikt, PGP-telefoons worden echter niet alleen aan criminelen verkocht. Het enkel voor handen hebben van PGP-telefoons kan, in het licht van het vorenstaande, geen ernstig gevaar voor de openbare orde opleveren." Volgens de rechter is het niet aannemelijk geworden uit de bestuurlijke rapportage dat de winkelier wist dat zijn klanten criminele antecedenten hadden.

De voorzieningenrechter besluit dat de sluiting op grond van een ernstige verstoring van de openbare orde geschorst wordt, tot het bezwaar op het besluit is genomen.

Van onze partners

Inkoop Software (diensten)

→ Lees meer

Cursus: werken aan een privacybewuste organisatie

→ Lees meer

Vergadersoftware: Beveiliging en Privacy

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer