26 feb 2021
De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van Dutch Film Works verworpen. De grootste filmdistributeur van Nederland wilde dat Ziggo de NAW-gegevens verstrekte die bij het IP-adres horen van mensen die illegaal films en series downloadde. Het recht op privacy van Ziggo-klanten weegt volgens de rechter zwaarder dan het belang van Dutch Films Works. Dat schrijft de Hoge Raad in haar arrest.
24 feb 2021
In een geschil over de verwijdering van (persoons)gegevens, heeft het Hof Amsterdam zich bij arrest van 2 februari 2021 opnieuw uitgelaten over hoe de procedure in kort geding zich verhoudt tot de bijzondere rechtsingang van artikel 35 Uitvoeringswet AVG (‘UAVG’). Het Hof herhaalt dat de rechtsingang van artikel 35 UAVG daartoe de geëigende weg is. Hoewel het arrest is gewezen tussen een verzekeraar en een verzekeringnemer, heeft het een bredere toepassing, die ook relevant is voor banken. In deze bijdrage bespreek ik het arrest aan de hand van een fictief voorbeeld uit onze praktijk.
22 feb 2021
De Rechtbank Breda heeft zich onlangs (in kort geding) uitgelaten over een interessante vraag: is er sprake van concurrentievervalsing wanneer een concurrent de privacyregelgeving schendt? Twee leveranciers van GPS-horloges voor ouderen menen dat een concurrent op ‘oneerlijke’ wijze goedkopere horloges kan leveren, door zich niet houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Een voormalig politieman uit Weert moet ruim 64.000 euro aan de Staat betalen. Volgens de rechtbank Oost-Brabant haalde de 34-jarige man, in de media ook wel bekend als de ‘politiemol’, dit bedrag als winst uit zijn illegale praktijken.
17 feb 2021
Een 25-jarige man uit Veenendaal heeft zich schuldig gemaakt aan afpersing van twee bedrijven en meerdere pogingen daartoe, waarbij hij tientallen DDos-aanvallen heeft uitgevoerd. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 16 maanden voorwaardelijk. Daarnaast komt hij onder toezicht te staan van de reclassering.
12 feb 2021
Politieagenten mogen een verdachte dwingen om zijn vinger op de vingerafdrukscanner van zijn smartphone te leggen, teneinde bewijsmateriaal te verzamelen. Hiervoor mogen ze lichte, fysieke dwang gebruiken. Dit is niet anders dan bijvoorbeeld het afnemen van een bloed- of urinemonster. Daarmee bevestigt de Hoge Raad het vonnis dat in 2019 door de rechtbank Noord-Holland is geveld.
5 feb 2021
Maandag 1 februari 2021 deed de Amsterdamse kortgedingrechter uitspraak in de Parkeerwekker-zaak. Het heeft iets geks, een civiele zaak waarin de overheid eist dat een ondernemer stopt met zijn activiteiten.
18 jan 2021
Het toevoegen van een vingerafdruk aan een elektronische identiteitskaart, is een gerechtvaardigde inbreuk op de privacy. Het initiatief dient namelijk als doel om identiteitsfraude te bestrijden. Bovendien is er geen centraal register waarin alle vingerafdrukken van burgers worden opgeslagen. De jurist die de zaak voor de rechter bracht noemt de uitspraak een “trieste dag voor de privacy”. Dat heeft het Grondwettelijk Hof in Brussel bepaald, zo schrijft het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws.
11 jan 2021
De website Zwartelijstartsen.com en Zwartelijstartsen.nl (die doorverwijst naar de eerstegnoemde site) mogen niet langer aangeboden worden op internet. Het gebruik van deze namen is volgens de rechter een te zware beschuldiging aan het adres van medische professionals en tast het hun goede naam en eer aan. Daarnaast worden er persoonsgegevens verwerkt, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat is het oordeel van de rechtbank Midden-Nederland.
7 jan 2021
Vandaag heeft de rechtbank in Den Haag een 23-jarige man veroordeeld in de zogenaamde “Leidse sextortionzaak". De rechtbank legt de man een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op van 276 dagen met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 120 uur. Verdachte heeft zijn bankrekeningen ter beschikking gesteld voor het ontvangen van geld van slachtoffers die werden gedreigd met openbaarmaking van hun seksueel getinte foto's of gesprekken. De slachtoffers stuurden foto's van zichzelf naar een persoon met een nepaccount die zich voordeed als vrouw die seksuele diensten aanbood.