Internet of Things en de DDoS-aanvallen die Nederland teisteren

01-02-2018

Landerbarthold, Mike

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan, diverse grote banken en overheidsinstellingen zijn de afgelopen week meerdere malen getroffen door zogenaamde DDoS-aanvallen.  

Wat zijn DDoS-aanvallen?
Bij Distributed-Denial-of-Service-aanvallen sturen de daders een groot aantal informatiepakken vanuit verschillende bronnen naar een gekozen doel. Consumenten ervaren veel overlast van deze aanvallen. Zo zijn betaaldiensten en websites vaak voor langere periode niet of slecht bereikbaar hierdoor. Wel is belangrijk om op te merken dat persoonsgegevens en andere informatie niet buit kan worden gemaakt tijdens een dergelijke aanval, aangezien slechts informatie wordt verstuurd naar een bepaald doel.

Tip: verander het wachtwoord van je slimme koelkast
Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, is verantwoordelijk voor digitale veiligheid. Hij geeft aan dat de aanvallen van de laatste dagen geavanceerder zijn dan eerdere aanvallen. Er is een kans dat apparaten die zijn aangesloten via het Internet of Things ook worden gebruikt in het faciliteren van de aanvallen. Hierbij raadt Schoof consumenten aan wachtwoorden niet op fabrieksinstelling te laten staan, maar om deze te veranderen naar een eigen wachtwoord. Al eerder waarschuwde het Ministerie van Veiligheid en Justitie in het Cybersecuritybeeld 2017 dat Nederland op dit gebied nog veel te winnen heeft.

Betere standaarden voor Internet of Things
Kees Verhoeven, kamerlid van D66 pleit voor betere standaarden bij de verkoop van producten die zijn verbonden via het Internet of Things. Hierover zegt hij in een interview met BNR:

'Ik denk dat we samen met de Europese Unie snel zullen moeten werken aan een verkoopverbod voor al die miljoenen nieuwe apparaten die maandelijks op het internet worden aangesloten, want als we dat laten gebeuren zonder dat ze veilig zijn, gaan dit soort DDoS-aanvallen in de toekomst alleen nog maar vaker voorkomen.'

De Cybersecurity Raad (CSR) deelt deze mening. In een onlangs gepubliceerd rapport adviseren zij bijvoorbeeld over een labelling-systeem. Hierbij worden IoT-producten uitgerust met een sticker die consumenten laat weten wat het level van beveiliging van het betreffende apparaat is.

Meer artikelen van SOLV Advocaten

Van onze partners

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
paula vrolijk

Paula Vrolijk-de Vries (programmamanager Privacyweb)
tel. 020 - 237 47 01
paula@berghauserpont.nl

Cursus: datalekken en cybersecurity

U wilt weten hoe u het beste data kan beveiligen, maar een datalek is vaak het gevolg van menselijk handelen en daarmee niet volledig te voorkomen. Weten hoe te reageren bij een datalek is dus minstens net zo belangrijk als een goed beleid. Deze cursus leert u voorkomen én genezen.

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer