CIPP/E-certificering: drie vragen aan I Chu Chao

30-08-2019

Steeds meer organisaties kiezen ervoor een privacy-professional in huis te halen, ondanks dat dit onder de Europese privacywetgeving lang niet altijd verplicht is. Om er zeker van te zijn dat aan de strenge eisen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt voldaan, verlangen werkgevers steeds vaker een vorm van bewijs dat aantoont dat de kandidaat privacy-professional over voldoende kennis beschikt. Een veel voorkomende eis is het bezit van een CIPP/E-certificaat. Waarom is dit zo'n gewild certificaat? Advocaat I Chu Chao beantwoordt drie belangrijke vragen.

​1. Wat houdt een CIPP/E-certificering in?

CIPP/E staat voor: 'Certified Information Privacy Professional / Europe' en is een internationaal erkende certificering voor privacy-professionals. CIPP/E behandelt vooral de 'wat' en 'waarom' van de Europese privacywetgeving (AVG). Als je CIPP/E gecertificeerd bent, dan betekent dit dat je het CIPP/E certificeringsexamen hebt gehaald en dan mag je de titel 'CIPP/E' achter je naam zetten. Hiermee kun je aantonen dat je over voldoende kennis beschikt over de Europese privacywetgeving.

2. Voor wie is het CIPP/E-certificering geschikt?

De CIPP/E-certificering is geschikt voor iedereen die wil werken op het gebied van privacy of je privacy-kennis wil verdiepen. Het maakt eigenlijk niet uit of je in loondienst bent, of voor jezelf werkt. Als je je bezig houdt met privacy-vraagstukken binnen je bedrijf, of je wil privacy-gerelateerde diensten aanbieden, dan is het handig om je privacy-kennis te kunnen aantonen aan de hand van de internationaal erkende CIPP/E certificering.

3. Wat is de toegevoegde waarde van een CIPP/E-certificering?

Er is een groeiende vraag in de markt naar privacy-professionals en naar verwachting zal dit in de toekomst alleen maar toenemen, vanwege de groeiende aandacht voor privacy en gegevensbescherming. CIPP/E is een internationaal erkende (en bekende) privacy-certificering, zodat deze certificering vrijwel onmisbaar is voor privacy-professionals; het wordt haast beschouwd als een "minimumeis" om aan de slag te kunnen op het gebied van privacy. Een certificering biedt geen 100% kwaliteitsgarantie, maar het geeft wel een zekere 'comfort' voor (potentiële) werkgevers en klanten dat het qua privacy-kennis wel goed zit. Dit zou bijvoorbeeld een hoger salaris of uurtarief kunnen rechtvaardigen.


Op 5 maart 2020 gaat de door I Chu Chao verzorgde 2-daagse CIPP/E examentraining van start.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Van onze partners

Incompanymogelijkheden

Privacyweb biedt ook de mogelijkheid om de verschillende onderwerpen als incompanyworkshop/cursus te organiseren, in samenwerking met de deskundige docenten van de Berghauser Pont Academy.
Hierbij staat de kennisbehoefte van uw medewerkers centraal. U krijgt een uniek programma toegespitst op uw wensen.
Lees meer

Wilt u snel antwoord op uw vraag?
Hanna Rab (junior uitgever) informeert u graag over de mogelijkheden. Zij is te bereiken via tel. 020 - 8200 908 en e-mail hanna@berghauserpont.nl.

Magazine: Privacy en de gemeente

→ Lees meer

Privacy op de werkvloer

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer