Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

CIPP/E-certificering: drie vragen aan I Chu Chao

Steeds meer organisaties kiezen ervoor een privacy-professional in huis te halen, ondanks dat dit onder de Europese privacywetgeving lang niet altijd verplicht is. Om er zeker van te zijn dat aan de strenge eisen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt voldaan, verlangen werkgevers steeds vaker een vorm van bewijs dat aantoont dat de kandidaat privacy-professional over voldoende kennis beschikt. Een veel voorkomende eis is het bezit van een CIPP/E-certificaat. Waarom is dit zo'n gewild certificaat? Advocaat I Chu Chao beantwoordt drie belangrijke vragen.

30 augustus 2019

​1. Wat houdt een CIPP/E-certificering in?

CIPP/E staat voor: 'Certified Information Privacy Professional / Europe' en is een internationaal erkende certificering voor privacy-professionals. CIPP/E behandelt vooral de 'wat' en 'waarom' van de Europese privacywetgeving (AVG). Als je CIPP/E gecertificeerd bent, dan betekent dit dat je het CIPP/E certificeringsexamen hebt gehaald en dan mag je de titel 'CIPP/E' achter je naam zetten. Hiermee kun je aantonen dat je over voldoende kennis beschikt over de Europese privacywetgeving.

2. Voor wie is het CIPP/E-certificering geschikt?

De CIPP/E-certificering is geschikt voor iedereen die wil werken op het gebied van privacy of je privacy-kennis wil verdiepen. Het maakt eigenlijk niet uit of je in loondienst bent, of voor jezelf werkt. Als je je bezig houdt met privacy-vraagstukken binnen je bedrijf, of je wil privacy-gerelateerde diensten aanbieden, dan is het handig om je privacy-kennis te kunnen aantonen aan de hand van de internationaal erkende CIPP/E certificering.

3. Wat is de toegevoegde waarde van een CIPP/E-certificering?

Er is een groeiende vraag in de markt naar privacy-professionals en naar verwachting zal dit in de toekomst alleen maar toenemen, vanwege de groeiende aandacht voor privacy en gegevensbescherming. CIPP/E is een internationaal erkende (en bekende) privacy-certificering, zodat deze certificering vrijwel onmisbaar is voor privacy-professionals; het wordt haast beschouwd als een "minimumeis" om aan de slag te kunnen op het gebied van privacy. Een certificering biedt geen 100% kwaliteitsgarantie, maar het geeft wel een zekere 'comfort' voor (potentiële) werkgevers en klanten dat het qua privacy-kennis wel goed zit. Dit zou bijvoorbeeld een hoger salaris of uurtarief kunnen rechtvaardigen.

Op 5 maart 2020 gaat de door I Chu Chao verzorgde 2-daagse CIPP/E examentraining van start.

Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.