België wil vingerafdrukken op ID-kaart

26-10-2018

Vanaf april 2019 zullen Belgen naar alle waarschijnlijkheid bij de aanvraag van een identiteitskaart, hun vingerafdruk moeten afgeven. Deze afdruk zal vervolgens worden opgeslagen middels een elektronische chip op de betreffende ID-kaart. Het wetsontwerp is inmiddels goedgekeurd door de Kamercommissie Binnenlandse Zaken en moet derhalve nog langs de Belgische Kamers ter goedkeuring. Opvallend is dat de kritiek van de Gegevensbeschermingsautoriteit, de privacywaakhond van België, hiermee volledig is genegeerd.

Auteur: Jesse Vermeij

In België maar ook in Nederland, geldt al langer dat burgers voor een nieuw paspoort hun vingerafdruk moeten afstaan. De Belgische regering wil deze verplichting nu uitbreiden naar identiteitskaarten omdat met de terroristische aanslagen van Parijs en Brussel is gebleken dat terroristen middels identiteitsfraude gemakkelijk konden doorreizen. Een vingerafdruk zou vervalsing moeten bemoeilijken. Binnen de Europese Commissie zijn recent om die reden eveneens voorstellen gedaan om vingerafdrukken op te nemen als biometrische kenmerk in het document.

Het wetsvoorstel heeft in België tot veel kritiek geleid. Al eerder had de Gegevensbeschermingsautoriteit geadviseerd het ontwerp af te keuren. De autoriteit was van mening dat het opnemen van vingerafdrukken van de volledige bevolking niet proportioneel is in het kader van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Het wetsvoorstel is daarmee in strijd met de AVG en behoeft derhalve nog een Data Protection Impact Assessment, aldus de autoriteit. Een volledige databank met alle vingerafdrukken van de Belgische inwoners gaat er in ieder geval niet komen. De gevoelige gegevens mogen slechts voor drie maanden worden opgeslagen en moeten daarna worden vernietigd.

In Nederland is terughoudend gereageerd op het voorstel van de Europese Commissie. Nederland is in 2014 gestopt met het opnemen van vingerafdrukken in ID-kaarten en stelt dan ook geen reden te zien om naast de huidige veiligheidskenmerken nog deze biometrische gegevens op te nemen in de ID-kaart.


Dit artikel is ook te vinden in het dossier AVG

Meer artikelen van SOLV Advocaten

Van onze partners

Verhouding Wwft en AVG: de grenzen van het cliëntenonderzoek

→ Lees meer

De AVG en de basisregistraties van de publieke sector: eenmalige verstrekking, meervoudig gebruik

→ Lees meer

Internationale doorgifte van persoonsgegevens: hoe regel je dat in de praktijk?

→ Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over privacy, cybersecurity en data. Abonneer op onze gratis nieuwsbrief.

Abonneer